Yeni Bir Elektrikli Uçak Daha Gökyüzüyle Buluştu

ABD merkezli Eviation firması tarafından geliştirilen elektrikli motorlara sahip Alice uçağı, 27 Eylül günü ilk uçuşunu gerçekleştirerek bir ilke imza attı.


Yeni Bir Elektrikli Uçak Daha Gökyüzüyle Buluştu

Havacılık alanında elektrikli motorların kullanımının artması sonucunda her geçen gün yeni bir elektrikli uçağın havalandığına şahit oluyoruz. ABD merkezli Eviation firmasının geliştirdiği elektrikli motorlara sahip Alice uçağı, 27 Eylül günü ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin kuzeybatısındaki Washington eyaletinde bulunan Grant Moses Lake yakınlarındaki County International uluslararası havalimanından kalkan Eviation Alice'nin prototipi, uçağın 1.066 mt (3.500 feet)'lik irtifaya eriştiği 8 dakikalık deneme uçuşu sonrasında herhangi bir sorun yaşanmadan yere indi.

Alice'in Deneme Uçuşu'nun Video Görüntüsü
Eviation Alice Elekrikli Yolcu Uçağı Projesi

Adını "Alice Harikalar Diyarında" kitabından alan Alice elektrikli uçağı, 2015 yılında İsrail'de kurulduktan sonra ABD'ye taşınan Eviation firması tarafından geliştiriliyor. 2019 yılındaki Paris Hava Gösterisi sırasında tek motorlu prototipi kamuoyuna tanıtılan uçak, 2020 yılındaki talihsiz bir kaza sonrası bu modelin yanmasına rağmen geliştirilmeye devam etmişti. Üretim aşamasına henüz geçilmemiş olmasına rağmen projeye yatırımcı bulmakta zorlanmayan Eviation firması, ABD ve Almanya gibi ülkelerden de siparişler almış durumda.

Uçağın Özellikleri
Eviation Alice kabin içi oturma düzeninin bilgisayar çizimi

Alice'in kabin içi oturma düzeni Kaynak: Eviation

Kuyruğun her iki yanında bulunan magniX firmasının üretimi 2 adet 640 kw'lık elektrikli motora sahip olan Alice, 9 yolcu taşıyabiliyor. Eviation firması, kargo modeli de geliştirilen Alice'in kendi sınıfındaki en geniş kabinli uçak olduğunu iddia ediyor. 370-555 km (200-300 deniz mili) menzile sahip olması hedeflenen uçağın saatte azami 482 (300 mil - 260 knot) sürate ulaşabileceği ve 1134 kg (2500 pounds) faydalı yük taşıyabileceği belirtiliyor. Karbon-fiber ağırlıklı kompozit malzemeler kullanılarak üretilen Alice, havacılıkta "fly-by-wire" adı verilen ve bilgisayar destekli elektronik arayüz üzerinden uçağın kumanda edilebildiği çağdaş uçuş donanımına da sahip.

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

Kaynak: Eviation


İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar