Türkiye'nin İlk İnsansız Helikopteri Alpin'i Tanıyalım

Türkiye'nin ilk insansız helikopteri olma ünvanına sahip Alpin SAHA EXPO fuarında yine büyük ilgi gördü, peki Alpin'in özellikleri neler?


Türkiye'nin İlk İnsansız Helikopteri Alpin'i Tanıyalım

İnsansız Hava Aracı (İHA) alanında geliştirdiği ürünlerle artık tüm dünyada kendini kanıtlayan Türk savunma sanayinin yeni projelerinden olan Alpin insansız helikopteri, SAHA Expo savunma fuarında en çok ilgi çeken ürünler arasındaydı. SAHA Expo'da Kamikaze İHA Deli'yi de tanıtarak dikkatleri üzerine çeken savunma sanayinin genç firmalarından TİTRA, bir yazılım şirketi olarak elde ettiği deneyimi son dönemde Alpin başta olmak üzere başarılı İHA projelerine aktarıyor.

İnsansız Helikopter Alpin'i Tanıyalım

İlk gösteri uçuşunu 2020 yılında yapan Alpin, yurt dışında pek çok benzeri olan insansız helikopter projelerinden biri olsa da Türkiye'de alanında bir ilk. İnsanız helikopterler, özellikle yük taşıma ve nakliye görevlerinin çatışma bölgelerinde insan hayatı tehlikeye atılmadan icra edilebilmesi için maliyet etkin bir çözüm. Alpin'in benzer görevleri yapan ve dikey iniş kalkış yapabilen elektrik motorlu İHA'lara karşı en büyük üstünlüğü ise havada kalma süresinin fazlalığı. Helikopter bu gücünü Avusturyalı Rotax imali ticari bir içten yanmalı motor kullanmasına borçlu. Tam otonom olarak iniş, kalkış ve seyrüsefer yapabilen Alpin, otomatik stabilizasyon (denge sağlama), yarı otonom eve dönüş (RTL) özellikleri ile yapay zekanın yoğun olarak kullanıldığı bir hava aracı. Yapay zeka kullanımının yanında ataletsel seyrüsefer (navigasyon) ve yedekli otopilot gibi ilave donanım kaabiliyetleri ise aracın zor koşullarda harekat gerçekleştirme ve hayatta kalabilme yeteneğinin yüksek olmasını sağlıyor. Uçuş elektroniği (aviyonik) tarafında da Alpin gelişmiş özelliklere sahip. Bunlar arasında; veri bağı (datalink), dost-düşman tanıma sistemi (IFF), uydu haberleşme (SATCOM), VHF bandı telsiz, uçuş veri kaydedicisi ile haberleşme radar altimetre gibi donanımları bünyesinde barındırıyor. Son olarak Alpin'in en zor anda kullanmak üzere bir paraşüte sahip olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Geliştirme Süreci

Geliştirilmesine 2019 yılında başlanan ve Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından da desteklenen Alpin Projesi, 2022 yılına gelindiğinde artık seri üretime hazır bir halde. Projenin geliştirme sürecinde hem yerlilik oranının hem de helikopterin kabiliyetlerinin sürekli arttırıldığının da altı çiziliyor.

Teslimatlar ve İhracat

Titra Teknoloji Genel Müdürü Davut Yılmaz'a göre aralarında NATO üyesi olanların da bulunduğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika kıtalarından çok sayıda ülke Alpin'e ilgi gösteriyor. Firmanın hedefi yurt içi teslimatları gerçekleştirmenin yanı sıra 2023 yılı içerisinde dost ülkelere ilk ihracatı yapmak. 

Alpin Hangi Görevlere Uygun?

Temel görevi askeri ve sivil nakliye ile lojistik olsa da Alpin'in önümüzdeki yıllarda silah taşıyabilecek modellerinin de geliştireceği belirtiliyor. Taşıdığı görev yüküne bağlı olarak helikopter; keşif, gözetleme ve istihbarat faaliyetlerini de icra edebiliyor. Her ne kadar henüz firma yetkilileri tarafından bir açıklama yapılmamış olsa da, talep olması durumunda insansız bir helikopterin donanmanın ihtiyaçlarına yönelik uyarlanabilmesi yönünde bir engel de görünmüyor. Yine şimdilik "sürü" halinde harekat kabiliyeti olmayan Alpin'in, sürü sistemine entegre olarak kullanılabilmesi yönünde çalışmalar da sürüyor.

İnsansız Helikopter Alpin'in Teknik Özellikleri
Uzunluk:
7,21 m
Yükseklik:
2,47 m
Kuruk rotor çapı:
1,08 m
Ana rotor çapı:
6,27 m
Genişlik:
1,64 m
Motor:

130 bg Rotax

(95 oktan benzin)

Harekat yarıçapı:
200 km
Frekans bandı:
L/S
Veri şifreleme:
AES 256
Faydalı yük:
200 kg
Hizmet tavanı:
21.000 ft
Havada kalma süresi:
9+ saat


Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

Kaynak: Flyive


İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar