- TEKNOLOJİ
- 9 ay önce
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Harita Mühendisliği Bölümü İleri Uzaktan Algılama Teknoloji Laboratuvarı tarafondan yapılan çalışmalar ile Akdeniz Bölgesi'nde orman yangınlarının etkilediği alanlar optik ve termal uydu görüntüleri kullanılarak haritalandırıldı. Yapılan araştırma ve haritalama çalışmalarında, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'ya ait MODIS ve NOAA uydularının son 7 günlük gözlemlerine ait aktif yangın verileri de kullanıldı.
Ülkemizde Manavgat başta olmak üzere gerçekleşen son yangınların analizini yapan GTÜ akademisyenleri: yangından etkilenen alanları, yanma şiddeti derecelerine göre düşük, orta düşük, orta yüksek ve yüksek olarak sınıflandırılarak tematik yangın haritalarını üretti. Analizler sonucunda, Manavgat'ta 56 bin 663, Marmaris'te 12 bin 935, Bodrum'da 11 bin 898, Köyceğiz'de 1629 ve Gündoğmuş'ta 685 olmak üzere toplam 83 bin 810 hektarlık alanın yandığı tespit edildi.
Yangınlar neticesinde, düşük yanma şiddetine maruz kalan alanlar 22 bin 571, orta yanma şiddetine maruz kalan alanlar 47 bin 176 ve yüksek yanma şiddetine maruz kalan alanlar 14 bin 64 hektar olarak hesaplandı.
Geçtiğimiz 2021 yaz ayına dek Türkiye'de yaşanan en büyük yangın, 2008 yılında Antalya ili Manavgat ilçesi Taşağıl bölgesinde çıkmış ve yaklaşık olarak 16 bin hektarlık alan yanmıştı. Bu veri göz önünde bulundurulduğunda, yaklaşık 57 bin hektarlık alanın yanmasına sebep olan 2021 Manavgat yangını, ülkemizde yaşanmış en büyük yangın felaketi olarak kayıtlara geçmiş durumda."
Kaynak: Anadolu Ajansı
Habere Yorum Yap