Lilium Elektrikli Jet Yolcu Uçağı Projesi'nde İki Yeni Anlaşma

Elektrikli bir VTOL uçağı geliştiren Lilium firması, bu iddialı proje kapsamında İspanyol Aernnova ve ABD’li Livent şirketleri ile yeni anlaşmalar imzaladı.


Lilium Elektrikli Jet Yolcu Uçağı Projesi'nde İki Yeni Anlaşma

Geçtiğimiz günlerde imzalanan anlaşmalar çerçevesinde; Aernnova, uçağın motorlarının kanatlar üzerine monte edildiği yüzeylerin tasarımını ve üretimini sağlarken, Livent ise yüksek verimliliğe sahip elektrik pillerinin geliştirilmesinde Lilium’a destek verecek.    
2015 yılında kurulan Almanya merkezli havacılık firması Lilium, her şey yolunda giderse elektrikli VTOL (Dikey Kalkış ve İniş (ing.: Vertical Take-Off and Landing) jet uçağının tip sertifikasını 2025 yılında almayı hedefliyor.

Lilium Elektrikli Jet Uçağı Projesi Nedir?

Şehir içi ve şehirlerarası hava taşımacığında kullanılmak üzere geliştirilmekte olan, toplamda 7 yolcu taşıyabilen ve görünüşü itibariyle oldukça yenilikçi bir tasarıma sahip Lilium elektrikli jet uçağı, yolcularını saatte 300 km. süratle 200 km’nin üzerinde menzillere ulaşabiliyor.

Kaynak: Lilium

Tasarım Özellikleri:

Dikey iniş ve kalkış yapabilen uçağın en belirgin tasarım özelliği ise, uçağın kanatları üzerine yerleştirilmiş çok sayıda küçük elektrikli jet motoru. Lilium firması, hareketli kanat yüzeyleri üzeri sayesinde uçağa dikey iniş ve kalkış kabiliyeti kazandıran bu motorların, ayrıca ideal seyir hızında sessiz ve verimli bir uçuş yapılmasına imkan sağladığını belirtiyor. Motorlar, “kanal içi pervane sistemi” (ing.: ducted fan) adı verilen ve havacılık terminolojisinde aspiratörlü pervane veya kort lülesi (ing.: kort nozzle) olarak da adlandırılan tasarıma sahip. Yine firmanın sağladığı bilgiye göre; kalkış, iniş ve havada asılı kalma sırasında harcanan enerjinin sadece %10’nun motorlar tarafından seyir hızlarında harcandığının altı çiziliyor.

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

Kaynak: Lilium


İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar