Kargo İHA’sı Siparişleri Dünya Genelinde Artıyor

İskoçya merkezli Bristow ve Elrow Air arasında 100 adet Chapparral kargo İnsansız Hava Aracı (İHA)’nın alımına yönelik bir niyet mektubu imzalandı.


Kargo İHA’sı Siparişleri Dünya Genelinde Artıyor

Bristow tarafından 13 Temmuz’da yapılan duyuruda, niyet mektubunun; 100 adet Chapparal hibrit-elektrik motorlu, VTOL (Dikey Kalkış ve İniş (ing.: Vertical Take-Off and Landing) kaabiliyetli İHA’nın ön siparişini kapsadığı belirtildi. Enerji alanında faaliyet gösteren şirketlere hava taşımacılığı hizmeti veren Bristow firması, büyük çoğunluğu döner kanatlı olan 240 kadar hava aracından oluşan bir filoya sahip. Chapparral alımı gerçekleştiğinde, firma ilk kez bünyesine kargo taşıma amaçlı İHA’larını katmış olacak.

Chapparal Kargo İHA’sının Özellikleri:

ABD’nin San Fransisko şehrinde faaliyet gösteren Elroy Air tarafından geliştirilen Chapparral, 226 kg ağırlığa kadar olan yükleri 482 km’lik bir mesafeye taşıyabiliyor. VTOL kabiliyetine sahip İHA’ya, hibrit-elektrik motorlar güç veriyor. Yükünü gövde altına yerleştirilen pod şeklinde tasarlanmış aerodinamik yapıda bir kargo bölmesinde taşıyan İHA, kalkış öncesinde kargo podunu otonom olarak yerden kendi alabiliyor.

Türkiye’de Kargo Taşımacığı Amaçlı İHA Çalışmaları Ne Durumda?

DASAL 150 kg faydalı yük kapasiteli kargo İHA. Kaynak: DASAL

Türkiye’de de son dönemde kargo taşımacılığı amaçlı İHA’ların geliştirilmesi konusunda çalışmalar hızlanmış durumda. Kargo İHA’larının geliştirilmesi alanında faaliyet gösteren en önemli firmalardan biri de ASELSAN ve Altınay Teknoloji ortaklığıyla kurulan DASAL Havacılık. DASAL tarafından geliştirilen Albatros kargo İHA’sı, 150 kg ağırlığa kadar olan yükleri taşıyabiliyor.

Sporara Dünyanın Sporu Tek Tıkla Reklamı

Kaynak: Bristow Group


İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar