Yenilenmiş Ka-52M Taaruz Helikopteri 2022’de Rus Ordusu'nda

Rus Savunma Bakanlığı ve Rusya'nın Helikopterleri firması arasında Ka-52M taaruz helikopterlerinin alımına yönelik bir anlaşma geçtiğimiz günlerde imzalandı.


Yenilenmiş Ka-52M Taaruz Helikopteri 2022’de Rus Ordusu'nda

Rus Savunma Bakanlığı ve Rusyanın Helikopterleri (rus. Вертолеты России / ing. Russian Helicopters) firması arasında Ka-52M modeli taaruz helikopterlerinin alımına yönelik bir anlaşma geçtiğimiz günlerde imzalandı. Anlaşma çerçevesindeki ilk helikopterlerin teslimatları 2022 yılında yapılacak.

Ka-52M Alligator

Ka-52’nin geliştirilmiş bir türevi olan “M” modeli (rus. модернизованный - modernize edilmiş), gövde ve kokpit üzerinde yenilikler barındırsa da, öncülünden özellikle yenilenmiş aviyonikleri ile farklılaşıyor. Rusyanın Helikopterleri firması tarafından yapılan açıklamada, daha gelişmiş elektronik sistemlerle donatılan Ka-52M’lerin, gece hedef tespit ve teşhis kabiliyetlerinin arttırıldığı, ayrıca helikoptere İHA’lar ile eşgüdümlü olarak harekat icra edebilme yeteceği kazandırıldığı belirtiliyor. Ka-52M’lerin aktif faz dizinli radar (AESA) ile donatılmasına yönelik çalışmalar ise halihazırda devam ediyor.

Kamov firmasının geleneksel eş eksenli / koaksiyel (ing. coaxial) rotor tasarımı ile göze çarpan Ka-52 (Alligator)’lar, Mi-28 ve daha eski Mi-24 / Mi-35’lerle birlikte Rus ordusunun taaruz helikopteri gücünün bel kemiğini oluşturuyor. Hatırlanacağı üzere Rusya, 2000’li yılların başında Ka-52’nin İsrail yapısı aviyonikler ile donatılmış tandem oturma düzenine sahip “Erdoğan” ismi verilen bir modelini Türk ordusunun ihtiyaçları için önermiş, ancak bu helikopter ilgili ihalede elenmişti.

Donanma için Geliştirilen Ka-52K Modelinin Tanıtım Videosu

Kaynak: Rosoboronexport

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

Kaynak: Rus Savunma Bakanlığı


İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar