Elektrikli Hava Araçları Orta Doğu Pazarına Giriyor

Saudi Arabian Airlines (Saudia) ile Alman Lilium firmaları arasında 100 Lilium elektrikli jet yolcu uçağının alımına yönelik bir anlaşma imzalandı.


Elektrikli Hava Araçları Orta Doğu Pazarına Giriyor

Sivil hava taşımacılığına yönelik olarak geliştirilen elektrikli hava aracı projeleri arasında "elektrikli jet" adını verdiği teknolojisiyle öne çıkan Alman Lilium firması şimdi de gözünü Orta Doğu pazarına dikti. Saudi Arabian Airlines (Saudia) havayolu ve Lilium firması yetkilileri arasında 100 Lilium elektrikli jet uçağının alımına yönelik bir mutabakat muhtırası 26 Ekim çarşamba günü imzalandı. Suudi Arabistan'ın en önemli havayolu firması olan Saudia, Lilium üretimi elektrikli uçaklarını business sınıfı yolcularına yönelik vereceği hizmet kapsamında tedarik etmek istiyor.

Lilium eVTOL (elektrikli ve dikey iniş kalkış kabiliyetli) Jet Yolcu Uçağı

lilium elektrikli jet yolcu uçağı

Lilium elektrikli jet yolcu uçağı şehir içi ve bölgesel hava taşımacılığı pazarı için geliştiriliyor. Halen testleri devam eden uçak, geçtiğimiz günlerde yapılan denemelerde saatte 194 km'lik sürate ulaşmıştı. 7 yolcu uçağı taşıyabilen Lilium, hizmete girdiğinde saatte 300 km'lik hıza ve 200 km'nin üzerinde menzile sahip olacak. Dikey iniş ve kalkış yapabilen uçağın en belirgin tasarım özelliği ise, uçağın kanatları üzerine yerleştirilmiş çok sayıda küçük elektrikli jet motoru. Lilium firması, hareketli kanat yüzeyleri üzeri sayesinde uçağa dikey iniş ve kalkış kabiliyeti kazandıran bu motorların, ayrıca ideal seyir hızında sessiz ve verimli bir uçuş yapılmasına imkan sağladığını belirtiyor. Motorlar, “kanal içi pervane sistemi” (ing.: ducted fan) adı verilen ve havacılık terminolojisinde aspiratörlü pervane veya kort lülesi (ing.: kort nozzle) olarak da adlandırılan tasarıma sahip. Yine firmanın sağladığı bilgiye göre; kalkış, iniş ve havada asılı kalma sırasında harcanan enerjinin sadece %10’nun motorlar tarafından seyir hızlarında harcandığının altı çiziliyor.

Sporara Dünyanın Sporu Tek Tıkla Reklamı

Kaynak: Lilium


İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar