İha ile İlaçlama Yapmanın Faydaları

İnsansız Hava Araçları ile tarımsal alanlarda yapılan zirai ilaçlamalar günden güne popüler olmaya devam ediyor.


İha ile İlaçlama Yapmanın Faydaları

İnsanoğlu yaklaşık 11.000 yıl önce avcı toplayıcı dönemden yerleşik döneme geçtiğinde tarım devrimini de beraberinde getirdi ve bu tarım devrimi yüzyıllardır kendini güncelleyerek devam ediyor. Güncellemelerin en büyük nedeni ise haşerelere karşı mücadele ve verimliliği artırmaktan başka bir şey değil. Tabi bu alanda ise günümüzün en dikkat çekici araçları dronelar karşımıza çıkıyor. Peki traktör ile bir alanı ilaçlamak varken neden drone ile ilaçlama tercih ediliyor? Drone kullanımının tarımsal alanda artmasının nedenleri nedir? Bu soruların cevabını işin uzmanından, Pilotx İHA Programları sorumlusu Güzin Hanım’dan aldığımız bilgiler eşliğinde şimdi beraber buna bakalım.



1. Mahsül Kaybının Azalması


Günümüzde bir kişinin ilaçlama makinesi ya da traktör ile bir tarım arazisini ilaçlaması tarlada patikalar oluşturacağından, patika oluşan yerlerdeki mahsülün yetişmesine engel oluyor. Drone ile ilaçlamada havadan ilaçlama yapıldığından dolayı tarlada mahsül kaybı minimum seviyeye düşüyor.


2. Homojen İlaçlama

 

İnsansız Hava Aracı operatörü olan pilotlar bir bölgede tarımsal ilaçlama yapmadan önce o alanı tarar ve drone haznesinde bulunan ilacı tarımsal alana homojen bir şekilde aktararak ilaçlama işlemini tamamlar. Genellikle bu otonomdur fakat özellikle insan gücüne dayalı ilaçlamada ilaç her alanda aynı seviyede kullanılmaz ve verimliliği fazlasıyla azaltır.


3. Zorlu Arazi Koşullarından Etkilenmeme

Tarımsal arazi deyince bir çoğumuzun aklına düz ve normal alanlar gelse de bir çeltik ya da çay tarlasını düşündüğümüzde bu konuda ne kadar yanıldığımızın farkına varırız. Dik yamaçlarda bulunan ya da aşırı sulu toprağa sahip arazi koşullarında ilaçlama yapmak ise çoğunlukla büyük zorlukları beraberinde getirir fakat iha ile ilaçlama yaparken bundan etkilenmezsiniz.

4. Kişilere Bağlı Kalmama

Drone ile yapılmayan ilaçlamalarda genellikle bir ya da bir kaç kişi sırtına geçirdiği ilaç haznesi ile ilaçlama yapmak zorunda kalır. İster kendiniz yapın isterseniz başkaları sizin yerinize ilaçlama yapıyor olsun bu fazlasıyla emek isteyen süreç çok yorucudur. İlaçlama yapan kişiler bedenen zaman zaman yorulabilir zamanında ilaçlama da yapamayabilirsiniz fakat drone ile ilaçlama yaparken bu tarz sorunlar yaşamazsınız.

 

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

Kaynak: flyive.com


İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar