ABD'de Uçaklar İçin Kurşunsuz Yakıt Dönemi

ABD, otomobillerden sonra şimdi de uçaklar için kurşunsuz yakıta geçiş yapıyor. EAGLE inisiyatifi, 2030'a kadar havacılık filosunu kurşunsuz yakıta geçiriyor


ABD'de Uçaklar İçin Kurşunsuz Yakıt Dönemi

Amerika Birleşik Devletleri'nde Kurşunsuz Uçak Yakıtı


Yaklaşık yarım asır önce otomobil üreticileri kurşunsuz benzinle çalışan araçlar üretmeye başladı ve Nascar yarış arabalarında kurşunsuz yakıt kullanılmaya başlanmasının üzerinden 16 yıl geçti. Amerika Birleşik Devletleri'nde genel havacılık, kurşunlu havacılık yakıtı olan avgas'ın kullanımını aşamalı olarak durdurmak için bazı aksaklıklarla da olsa istikrarlı bir şekilde ilerleme kaydediyor.

Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı (EPA), 1970'lerde kurşun emisyonlarını azaltma standartları yayınlamaya başladı ve 1975 model yılından itibaren binek araçlarda kurşunsuz yakıt kullanımını zorunlu kıldı. Ajans, kilometre taşı niteliğindeki Temiz Hava Yasası'nın ilk uygulamasında, kurşun içeren yakıtın uçaklarda, yarış arabalarında, tarım ekipmanlarında ve deniz motorlarında arazi dışı kullanımlar için satılmaya devam edebileceğini belirtti. Çevre gruplarının baskısıyla Nascar 2008'de kurşunsuz yakıta geçti.

EPA artık, kurşunlu yakıtla çalışan pistonlu uçak ve helikopterlerin havaya salınan kurşun emisyonlarının en büyük kaynağı olduğunu söylüyor. Ajans, Ekim 2023'te kurşunlu yakıtla çalışan uçaklardan kaynaklanan kurşun emisyonlarının hava kirliliğine katkıda bulunduğu ve halk sağlığını tehdit ettiği yönünde nihai bir tespitte bulundu.

Uzun zamandır beklenen "tehlike arz ettiği tespiti", ayrı kural koyma süreçlerini tetikledi: EPA uçak motorlarından kaynaklanan kurşun emisyonları için düzenlemeler geliştirecek ve FAA, kurşun emisyonlarını ortadan kaldırmak için yakıtın veya yakıt katkı maddelerinin bileşimi ve özellikleri için standartlar geliştirecek.

EAGLE Uçuşa Geçiyor


Endüstri dernekleri ve FAA, yerel toplulukların kurşun emisyonları da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle genel havacılık havalimanlarını kapatma çabalarını göz önünde bulundurarak, iki yıl önce Amerika Birleşik Devletleri pistonlu uçak filosunu 2030 yılına kadar veya daha erken bir tarihte kurşunsuz avgas'a geçirmek amacıyla Havacılık Benzinli Kurşun Emisyonlarını Ortadan Kaldırma (EAGLE) girişimini duyurdu.

Genel havacılık endüstri derneklerinin üst düzey liderlerinden ve FAA Uçak Sertifikasyon Hizmetleri İcra Direktörü Lirio Liu'dan oluşan bir yürütme komitesi tarafından yönetilen EAGLE, kurşunsuz avgas'a geçişte üst düzey bir rol üstleniyor. Sadece en yaygın avgas olan 100 Düşük Kurşunlu (100LL)'nin yerini alacak yeni kurşunsuz yakıtların geliştirilmesini değil, aynı zamanda bu yakıtların havalimanlarına ve sabit üs operatörlerine (FBO) ülke çapında üretilmesini, dağıtımını ve tedarikini de kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Ulaştırma Araştırma Kurulu'na (TRB) göre, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yaklaşık 170.000 aktif pistonlu uçağın neredeyse tamamı, oktan sayısını artırmak için yakıt katkı maddesi olarak tetra-etil-kurşun içeren 100LL yakıyor. Sektör, daha yüksek performanslı, yüksek sıkıştırmalı pistonlu motorlara sahip uçakların bu yakıtın yaklaşık %70'ini tükettiğini söylüyor.

EAGLE'ın müdürleri, 100 oktanlı kurşunsuz bir yakıt ticari olarak mevcut olana kadar havalimanlarının ve FBO'ların 100LL tedarikini sürdürmeleri gerektiğini, böylece bunu gerektiren uçak motorlarının güvenli bir şekilde çalışmaya devam etmesini ve endüstrinin ekonomik canlılığını korumasını sağlamaları gerektiğini söylüyor. EPA'nın kurşun emisyonlarının tehlike arz ettiği tespiti, 100LL'nin satışını yasaklamadığını vurgulamaktadırlar.

EAGLE'ın endüstri eş başkanı ve Ulusal Hava Taşımacılığı Birliği (NATA) Başkanı ve CEO'su Curt Castagna, "Hepimiz bunu yapmamız gerektiği konusunda hemfikiriz" diyor. "Bu geçiş aşamasındayız" diye ekliyor. "100LL'yi korumalıyız, ulusal hava sahası sistemini korumalıyız ve aynı zamanda 100LL'yi aşamalı olarak kaldırma sürecinde ilerleme göstermeliyiz. İhtiyacımız olan şey, rasyonel bir yaklaşımın devam etmesidir."

Aralık 2023'te Alaska'nın ABD Senatörleri Lisa Murkowski ve Dan Sullivan, her ikisi de Cumhuriyetçi, Kongre'de EPA'nın uçak motoru kurşun emisyonlarını düzenlemesini önlemeyi amaçlayan bir karar tasarısı sundu. Senatörler, böyle bir düzenlemenin "Alaska'nın havacılığa olan benzersiz coğrafi bağımlılığını göz ardı ettiğini ve potansiyel olarak yakıt maliyetlerini artırarak ve uçuş bulunabilirliğini etkileyerek eyalet genelindeki yerli ve kırsal topluluklara gerçek zararlar vereceğini" söyledi.

Castagna, Alaska'daki yasa koyucuların öne sürdüğü iddianın EAGLE'ın misyonundan uzaklaştırmak yerine, kurşunsuz avgas'a geçişin dikkatli bir şekilde yapılması gerektiği yönündeki argümanını desteklediğini söylüyor.

"Ülkenin farklı yerlerinin avgas ile ilgili farklı ihtiyaçları var" diyor. "Alaska ve Hawaii'de, yaşam tarzları ve uçakların ekonomilerinde nasıl kullanıldığı için bu çok önemli. Bu, toplulukların kurşunun etkisi konusundaki endişelerini küçümsemek değil, Alaska'da insanların ve malların hareket etmesi birincil bir sorumluluktur. Buna ulusal bir perspektiften bakmalıyız."

Şubat 2022'de kamuoyuna duyurulan EAGLE, FAA liderliğindeki uzun süreli bir araştırma ve test programı olan Piston Motorlu Havacılık Yakıtları Girişimi'ni (PAFI) yeniden başlatmaya yardımcı oldu ve bu program, çok çeşitli pistonlu uçak ve motorlarda çalışabilecek yüksek oktanlı kurşunsuz bir avgas'ın niteliklerini belirlemeyi amaçlıyordu. FAA, PAFI'yi 2014 yılında kurdu; Kasım 2023'te ajans, ilk kurşunsuz yakıt adayının PAFI'nin ilk patlama ve 150 saatlik motor dayanıklılık test aşamasını başarıyla geçtiğini duyurdu.

VP Racing Fuels ve kimya şirketi LyondellBasell'in bir konsorsiyumu tarafından geliştirilen UL100E aday yakıt, 10 motor ve sekiz uçak üzerinde tam ölçekli motor ve gövde testlerine geçti ve bunun 12-18 ay sürmesi bekleniyor. VP Racing Fuels, yakıtın turboşarjlı bir Continental piston motorunda motor dayanıklılık testini tamamladığını söyledi. Tam ölçekli testler sırasında Lycoming Engines'ın katılımıyla karma bir motor filosu kullanılması planlanıyor.

UL100E tam ölçekli testlere geçerken, PAFI kapsamında değerlendirilen ikinci bir yakıt üzerindeki çalışmalar askıya alındı. FAA, Ocak 2024'te, Phillips 66 ve Afton Chemical tarafından geliştirilen yüksek oktanlı kurşunsuz bir avgas olan 100M'nin "dayanıklılık testi sırasında karşılaşılan sorunlar nedeniyle duraklatıldığını" söyledi.

Phillips 66 benzer bir açıklama yaptı. Enerji şirketi, "Phillips 66/Afton Chemical 100M kurşunsuz yakıtın PAFI değerlendirmesinin duraklatıldığını doğrulayabiliriz" dedi. "Phillips 66, kurşunsuz bir havacılık yakıtı sunma vizyonuna bağlıdır ve şu anda bu ürünün geliştirilmesini ve tüm uygulanabilir alternatif seçenekleri değerlendirmektedir."

PAFI testinden elde edilen veriler, ticari bir ürünün piyasaya sürülmesi için kritik önem taşıyan standartlar kuruluşu ASTM International tarafından bir endüstri konsensüs üretim spesifikasyonunun geliştirilmesini destekliyor. Bir yakıt PAFI rejimini tamamladığında ve ASTM bir üretim spesifikasyonu yayınladığında, genel havacılık dernekleri FAA'nın pistonlu uçak yelpazesinde kullanımına izin vermek için filoya yaygın bir yetki vereceğini bekliyor

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar