İsveç ve Türkiye Uzay Alanında İş Birliğine Gidiyor

Türkiye'de uzay teknolojilerine yapılan yatırımlar karşılığını veriyor. İsveç'in LNT teleskobu Türkiye Uzay Ajansı'nın AYAP-1 projesi ile aya gönderilecek.


İsveç ve Türkiye Uzay Alanında İş Birliğine Gidiyor

İsveç Uzay Fiziği Enstitüsü IRF (ing.: Swedish Institute of Space Physics) tarafından yapılan açıklamada, kurum tarafından geliştirilen ve LNT (Lunar Neutrals Telescope) adı verilen teleskobun önümüzdeki yıllarda Türkiye Uzay Ajansı'nın Ay Araştırma Görevi (AYAP-1) ile aya gönderileceğini açıkladı. Ayın yörüngesine yerleştirilecek olan LNT, güneşten gelen parçacıkların akışındaki değişimlerin yanı sıra güneş rüzgarlarının ayın yüzeyi ile etkileşimini (Ay’daki suyun oluşumuna katkıları, mini-manyetosferlerin oluşumu ve toz plazmalarının fiziği) inceleyecek ve veri toplayacak. Ay'a ilgisi yeni olmayan İsveç, 2008 yılında da LNT'nin öncülü olan benzeri bir modülü (SARA - ing.: Sub-ke V Atom reflecting Analyzer) Hindistan'ın ay görevi Chandrayaan-1 ile uzaya göndermişti.

SARA (Sub-keV Atom Reflecting Analyzer)

Fotoğraf: İsveç'in daha önce ay yörüngesine gönderdiği SARA modülü

İsveç ve Türkiye Arasındaki Uzay Alanındaki İş Birliğinin Ayrıntıları

İsveç ve Türkiye arasında uzay teknolojileri alanındaki bu iş birliği projesi, TÜBİTAK Uzay ile IRF arasında 5 Temmuz 2022 tarihinde imzalanan anlaşma kapsamında gerçekleştiriliyor. Bu anlaşma çerçevesinde TÜBİTAK Uzay ay görevi için geliştirdiği uzay aracına LNT teleskobunu bir görev yükü olarak entegre edecek.

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

Kaynak: İsveç Uzay Fiziği Enstitüsü ve TÜBİTAK Uzay


İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar