NASA'nın Mars Helikopteri Ingenuity Görevi Sona Erdi

Ingenuity'nin üç yıllık keşif görevi sona erdi. Zorlu inişte rotor kanatları hasar gören helikopter, Mars'ta 129 dakika uçarak tarih yazdı.


NASA'nın Mars Helikopteri Ingenuity Görevi Sona Erdi

NASA'nın Mars Helikopteri Toza Karıştı Ingenuity'nin rotor kanatları inişte hasar gördü

NASA'nın Mars helikopteri Ingenuity, Kızıl Gezegen'de üç verimli yılın ardından toza karıştı. NASA'ya göre, hava aracı 18 Ocak'taki son uçuşundan sonra zorlu bir iniş sırasında rotor kanatlarında hasar gördü.

Ingenuity helikopteri, sevimli bir şekilde Ginny olarak da adlandırılıyordu ve Şubat 2021'de NASA'nın Perseverance gezginiyle Mars'a geldi. Üç ay sonra, başka bir gezegende kontrollü ve motorlu uçuş gerçekleştiren ilk hava aracı oldu. Mars'ın ince atmosferi, küçük rotorcraft için bir zorluk teşkil etti; helikopter, havada kalabilmek için kanatlarını Dünya'daki helikopterlerden 10 kat daha hızlı çevirmek zorunda kaldı.ve son keşif uçuşu sırasında, Ingenuity inişten kısa bir süre önce iletişim merkezi olan Perseverance ile bağlantıyı kaybetti. NASA helikopterle yeniden iletişim kurduğunda, yeni görüntüler "bir veya daha fazla rotor kanadının iniş sırasında hasar gördüğünü ve artık uçuş yeteneğinin kalmadığını" ortaya koydu.

Dünya'da yaklaşık dört pound ağırlığında olan 80 milyon dolarlık hava aracı, 30 gün süresince beş uçuş gerçekleştirmek üzere tasarlanmıştı. Üç yıllık uzatılmış görevinin sonunda, otonom rotorcraft toplamda yaklaşık 129 dakika uçuş süresi kaydetti ve NASA'nın başlangıçta planladığından 14 kat daha fazla, 11 mil mesafe kat etti.

NASA yöneticisi Bill Nelson, "Başka bir gezegende ilk hava aracı olan Ingenuity'nin tarihi yolculuğu sona erdi" dedi. "Bu olağanüstü helikopter, hiç hayal edemediğimizden daha yükseğe ve daha uzağa uçtu ve NASA'nın en iyi yaptığı şeyi yapmasına yardımcı oldu - imkansızı mümkün kılmak. Ingenuity gibi görevler aracılığıyla NASA, güneş sistemimizdeki gelecek uçuşlar için ve Mars'a ve ötesine daha akıllı, daha güvenli insan keşifleri için yol açıyor."

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar