Türkiye'nin Yeni Füze Gücü: KARAOK ve TAYFUN

Türkiye, KARAOK anti-tank ve TAYFUN balistik füzeleri ile savunma kabiliyetini artırıyor. ROKETSAN, gücü ve çeşitliliği artıran yeni sistemleri tanıttı.


Türkiye'nin Yeni Füze Gücü: KARAOK ve TAYFUN

Türkiye'nin Kara Kuvvetleri için Yeni Füzeleri


Türkiye'nin savunma kabiliyetlerini artırmak ve yeni yetenekler eklemek adına ROKETSAN tarafından geliştirilen KARAOK tanksavar füzesi, TAYFUN balistik füzesi, SUNGUR taşınabilir hava savunma sistemi ve TRG-230 topçu roketinin seri üretimi için bir sözleşme imzalandı.

KARAOK, omuzdan atılan modern bir tanksavar füzesi olarak tasarlandı. Enfraruj (IIR) güdümlü bu füze, 2.5 km maksimum menzile sahip ve patlayıcı reaktif zırh katmanlarına karşı etkili olan tandem şekilli bir harp başlığı taşıyor. Füze ve tüpün toplam ağırlığı 16 kg'dan az.

Geleneksel olarak, piyade tabanlı tanksavar yetenekleri üç ayaklı ATGM sistemleri ve omuzdan atılan yönlendirilmemiş roketler/RPG'ler tarafından sağlanmıştır. Üç ayaklı sistemler taşınması zor, yönlendirilmemiş roketler ise menzil ve hassasiyet açısından yetersiz kalmaktadır. KARAOK'un tanıtımı, öldürücülük ve hareketlilik kombinasyonunu sağlayacak.

KARAOK'un ilk ihracat müşterisi Malezya olup, toplamda 108 KARAOK ATGM teslim edilecek.

TAYFUN, SRBM ve MRBM aralığının sınırına iten menzilleriyle en uzun menzilli balistik füze olacak. TAYFUN'un iki versiyonu bulunmakta: İlki, yedi metre uzunluğundaki BORA balistik füzesinin kapsül boyutlarıyla uyumlu; ikincisi ise yaklaşık dokuz metre uzunluğunda ve daha büyük bir 8x8 araç olan BOZAT'tan ateşleniyor.

TRG-230 230 mm topçu roketi, ROKETSAN'ın modüler MLRS fırlatma ünitesinde kullanılan 122 mm TRG-122 ve 300 mm TRG-300 güdümlü topçu roketlerinden sonra üçüncü ek olarak geliştirildi. Bu roketler, 70 km menzile sahip 42 kg harp başlığı taşıyor. Ayrıca, GPS+INS güdümüne lazer güdümü eklenen TRLG-230 da geliştirildi.

SUNGUR, yeni nesil bir MANPADS (omuzdan fırlatılan karadan havaya füze sistemi) olarak IIR güdümü ile donatılmıştır. İlk olarak bir BMC VURAN 4x4 taktik tekerlekli aracın taretli 2x2 fırlatıcısından ateşlenmiştir. Daha sonra, yüksek hızlı bir hedef dronunu düşüren omuzdan ateşleme konfigürasyonunda test edilmiştir.

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar