Türkiye'nin Yeni Vurucu (Kamikaze) İHA'ları Görücüye Çıktı

Türk savunma sanayi firmalarının geliştirdiği ALPAGU ve DELİ adında 2 yeni vurucu / kamikaze İHA sisteminin tanıtımı SAHA EXPO savunma fuarında yapıldı.


Türkiye'nin Yeni Vurucu (Kamikaze) İHA'ları Görücüye Çıktı

Ukrayna ve Rusya arasında geçtiğimiz şubat ayında patlayan savaşta vurucu / kamikaze İnsansız Hava Aracı (İHA)'ların yarattığı yıkıcı etki, Türk savunma sanayinde yeni ürünler olarak karşılığını bulmuşa benziyor. 25 Ekim salı günü başlayan Saha Expo savunma sanayi fuarı sırasında Türk firmaları tarafından geliştirilen iki yeni vurucu İHA'nın tanıtımı yapıldı.

STM ve Roketsan ortaklığı ile geliştirilen Alpagut vurucu İHA, ya da diğer adıyla dolanan / gezinen mühimmat (ing.: loitering munition), Savunma Sanayii Başkanlığı Başkanı İsmail Demir ve ROKETSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ve STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz gibi önemli isimlerin katılımıyla yapılan törenle 26 Ekim çarşamba günü tanıtıldı.

Alpagut Hedefini Nasıl Buluyor?

Alpagu tanıtım videosu Videonun Kaynağı: STM

At-unut prensibine göre çalışan Alpagut, kara ve hava araçlarından hedefe gönderilebiliyor. Alpagut'un 2 farklı arama özelliğine sahip elektro-optik başlığı, hedeflerin; tespit, teşhis ve takip faaliyetlerinin kolayca icra edilebilmesini sağlıyor. Havada dolanarak / gezinerek olası hedeflerin belirlenmesinin ardından, yerden gönderilen bir komut veya önceden belirlenmiş otonom çalışma seçeneği devreye girerek imha edilmesi öngörülen hedefe dalış gerçekleştiriliyor. Termobarik, parçacık etkili ve zırh delici harp başlığı seçenekleri ise Alpagut'un farklı hedeflere karşı daha etkili olarak kullanılabilmesini sağlıyor. Alpagut'un bir diğer dikkat çeken özelliği ise hedefine hem tek başına hem de çok sayıda İHA'nın eş zamanlı taaruz gerçekleştirebildiği "sürü" seçeneği kullanılarak ile hücum edebilmesi. Alpagut ayrıca elektronik karıştırmaya karşı da dayanıklı olarak tasarlandı.

Alpagut Dolanan / Gezici Mühimmat'ın Teknik Özellikleri:
Ağırlık:
45 kg
Uzunluk:
2,3 m
Kanat açıklığı:
2,5 m
Harekat yarıçapı:
60 km
Havada kalma süresi:
60+ dk
Harp başlığı:

11 kg, 3 ayrı tipte

kilogram parçacık etkili, zırh delici ve termobarik

SAHA EXPO sırasında ilk kez tanıtımı yapılan diğer vurucu İHA ise resmi adıyla: Deli Taktik Kamikaze Sistemi. Savunma sanayinin genç firmalarından TİTRA ve TÜBİTAK SAGE iş birliği ile geliştirilen Deli, tek er tarafından muharebe sahasında kullanılabilen ve dolanan / gezici mühimmat veya vurucu / kamikaze İHA sınıfında bir silah sistemi. 15 dk'dan daha kısa sürede kurulabilen Deli, elden veya basit bir mancınıkla fırlatılabiliyor. Hedefine taaruzu önceden belirlenen verileri kullanarak otonom olarak gerçekleştirebilen Deli, yerden gelen komutla da bunu yapabiliyor. Deli'nin 3,1 kg ağırlığındaki harp başlığını ise TÜBİTAK SAGE üretiyor.

Deli Hedefine Nasıl Taaruz Ediyor?
Deli Vurucu İHA'nın Teknik Özellikleri:

Harekat menzili:
85 km
Havada kalış süresi:
75 dk
Harp başlığı:
3,1 kg
Azami kalkış ağırlığı:
13 kg
Azami hızı:
180 km/s
Seyir hızı:
80 km/s
Azami irtifa:
3.500 m
Harekat irtifası:
130-300 m

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

Kaynak: Flyive


İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar