Polonya FA-50 Hafif Taaruz Uçağı Sözleşmesini İmzaladı

Polonya ve Güney Kore arasında Temmuz ayında varılan dev savunma anlaşması kapsamındaki FA-50 hafif taaruz uçaklarının alımına sözleşme imzalandı.


Polonya FA-50 Hafif Taaruz Uçağı Sözleşmesini İmzaladı

Polonya ve Güney Kore arasında 27 Temmuz tarihinde varılan dev savunma anlaşmasına yönelik somut adımlar da atılmaya başladı. Polonya Savunma Bakanlığı'ndan 16 Eylül Cuma tarihinde yapılan açıklamada, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın da katıldığı bir törenle 48 adet FA-50 hafif taaruz uçağının tedariğine yönelik sözleşmenin Leh ve Koreli yetkililer arasında imzalandığı duyuruldu. FA-50'lerin alımına yönelik sözleşmeye; pilotların ve yer görevlilerinin eğitimi, uçuş ve görev simülatörlerinin de dahil olduğu eğitim paketi ile yedek parçaları içeren lojistik paketi de dahil.

Kaynak: Polonya Savunma Bakanlığı

KA-50'ler Ne Zaman Teslim Edilecek?

Sözleşmenin Koreli tarafı olan Korean Aerospace Industries (KAI), Polonya için üreteceği ve Kore Cumhuriyeti Hava Kuvverleri'nin kullandıklarına benzer özelliklere sahip ilk 12 uçağı 2023 yılında, Polonya Hava Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarına göre tadil edilmiş ve donatılmış FA-50PL olarak tanımlanan kalan 36 uçağı ise 2025-2028 yılları arasında teslim edilecek. Polonya Hava Kuvvetleri'nin teslim alacağı FA-50'ler, halihazırda kullanılan Sovyet Birliği döneminden kalma Mikoyan Mig-29 avcı ve Suhoy Su-22 bombardıman uçaklarının yerini alacak.

Polonya'nın Teslim Alacağı KA-50'lerin Özellikleri

Güney Koreli KAI tarafından Polanya için üretilecek FA-50'ler, modern aviyonik ve muharebe donanımına sahip olacak. 4.5 tonluk muharebe yükü taşıyabilen uçak tarafından kullanılabilecek silah ve mühimmatlar ise şimdilik şöyle: 20mm çapında otomatik top, AIM-9 kısa menzilli ısı güdümlü havadan-havaya füze, AGM-65 Maverick havadan-yere güdümlü füze. NATO standartlarında olan Polanya'nın FA-50'lerinde link-16 veri bağı donanımı ile dost-düşman tanıma sistemi (IFF) de bulunuyor.

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

Kaynak: Polonya Savunma Bakanlığı


İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar