Phoenix Ghost, Amerikanın Ukrayna için Ürettiği İHA

ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı yardımlarda bir aracın adı dikkat çekiyor. Dolanan / gezici mühimmat veya diğer adıyla kamikaze / vurucu İHA Phoenix Ghost


Phoenix Ghost, Amerikanın Ukrayna için Ürettiği İHA

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden ve milyonlarca kişinin göç etmesine ve on binlerce kişinin ölümüne neden olan savaş, askeri teknoloji alanında adını daha önce hiç duymadığımız yeni ürünleri de karşımıza çıkartabiliyor. Bunlardan bir tanesi ise bu yıl içerisinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin Ukrayna’ya yaptığı yardım paketlerinde adını duyduğumuz Phoenix Ghost İnsansız Hava Aracı (İHA).

Phoenix Ghost Nasıl Çalışıyor?



Phoenix Ghost yani Hayalet Anka aslında vurucu veya kamikaze İHA da denilen, diğer adıyla gezici / dolanan bir mühimmat (ing.: loitering munition). Askeri personelin sırt çantasında rahatlıkla taşıyabildiği Phoenix Ghost, bir havan topuna benzeyen tüplü fırlatma sisteminden atılıyor. Bu nedenle katlanabilir kanatlara sahip olan gezici mühimmat Phoenix Ghost, fırlatma sonrasında kanatlarını açarak havada kalabilme ve süzülebilme yeteneğine sahip oluyor. Daha sonrasında düşman kuvvetin tespiti ile birlikte hedefine yönlendirilen dron, dalışa geçerek taaruzunu gerçekleştiriyor.

Havada 6 Saat Kalabiliyor

AeroVironment Switchblade modeli ile benzerlik taşıyan Phoenix Ghost, Switchblade’ın aksine 6 saat havada kalıp gözetleme yapabiliyor. Switchblade ise bu 1 saatten bile az bir süreydi. Zırhlı hedeflere karşı da etkili olabilen Phoenix Ghost dronu, tek er tarafından kullanılabildiği gibi sahip olduğu kızılötesi (infrared) algılayıcı (sensör) sayesinde gece de gözetleme ve saldırı amaçlı kullanılabiliyor.

İHA'nın Geliştirme Süreci

Bazı kaynaklarda suikast dronu da olarak adlandırılan Phoenix Ghost (Hayalet Anka), önceden Big Safari Programı olarak bilinen ve 645. Havacılık Sistemleri Grubu olarak yeniden adlandırılan birim tarafından üretiliyor. Bu birim ise Afganistan ve Irak gibi muharebe sahaları başta olmak üzere askeri ihtiyaçlar neticesinde ortaya çıkan, hızlı bir şekilde geliştirilen ve üretilen ürünleri ile anılıyor.

Ukrayna'ya Kaç Tane Phoenix Ghost Gönderildi?

Bu güne kadar ABD tarafından Nisan 2022’de 120 adet, Temmuz 2022’de 580 adet Phoenix Ghost Ukrayna’ya gönderildi. ABD hükümetinin yeni açıkladığı yardım paketinde ise 1.100 adet daha Phoenix Ghost’un gönderileceğinin açıklanması, bu silahın Ukrayna’daki muharebelerde başarısını kısa sürede göstermesi olarak yorumlanıyor.

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

Kaynak: Flyive


İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar