İran'ın Shahed-136 Vurucu (Kamikaze) İHA'ları Ukrayna'da

İran'ın Rusya'ya sattığı Shahed-136 Vurucu (Kamikaze) İnsansız Hava Aracı (İHA) Ukrayna'da kullanılmaya başladı.


İran'ın Shahed-136 Vurucu (Kamikaze) İHA'ları Ukrayna'da

Geçtiğimiz yıllarda yaptığı yatırımlarla hatırı sayılır bir insansız hava aracı (İHA) tasarım ve imalat kabiliyetine kavuşan İran, şimdi de Rusya'ya sattığı vurucu (kamikaze) İHA'larla gündemde. Twitter başta olmak üzere çok sayıda sosyal medya kanalında, İran yapısı Shahed-136 vurucu İHA'sının imha olmuş parçalarının görüntüleri paylaşıldı. Böylelikle Ukrayna'daki çatışmalarda İran yapısı İHA'ları kullanmaya başladığı kanıtlanmış oldu. Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın twitter sayfasında da imha olmuş Shahed-136 fotoğrafları yer aldı ve İHA'nın kullanımı resmi ağızlardan onaylandı. İmha edilmiş Shahed-136'nın üzerinde Kiril alfabesi ile Geran-2 (Герань-2) yazılmış olması, bu silah sisteminin Rus ordusu envanterindeki yeni bir isimle girdiğini düşündürüyor.

Henüz Ağustos ayında İran ve Rusya arasında İHA satışına yönelik görüşmelerin olduğu, Rus askeri yetkililerine İran yapısı İHA'ların gösteriminin yapıldığına yönelik haberler çeşitli kaynaklarda yer almıştı. Konuyu takip edenler için sürpriz sayılmayacak bu gelişme ile birlikte Ukrayna muharebe sahasında dünyanın dört bir yanından gelen silahların yanına İran'ın İHA'ları da katılmış oldu. Halihazırda Ukrayna, Batı'lı ülkeler tarafından sağlanan vurucu İHA'ları ülkesini işgal eden Rus kuvvetlerine karşı kullanıyor. Bunlar arasında ABD'li AeroVironment firması üretimi Switchblade ve Polonya'nın WB Group şirketi üretimi Warmate vurucu İHA'ları öne çıkıyor.

İran'ın Shahed-136 İHA'sının Video Görüntüleri

Kaynak: Military Tube Today

Türkiye'deki Vurucu İHA Çalışmaları

Artık dünyada askeri İHA'lar konusunda önde gelen ülkeler arasında adı geçen Türkiye'de, vurucu İHA konusunda da çalışmalar devam ediyor. Bu konuda ön plandaki firma kuşkusuz STM Savunma. STM tarafından geliştirilen ve hedeflerine sürü halinde taarruz edebilen sabit kanatlı Alpagu ile döner kanatlı Kargu mini İHA'ların Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'ya bu yıl içerisinde teslim edilmesi planlanıyor. Özel kuvvetler ise her iki İHA'yı da önceki yıllarda deneme amaçlı envanterine almıştı. Bir diğer göze çarpan çalışma ise Lentatek firması öncülüğünde ASELSAN, TÜBİTAK SAGE ve TUSAŞ Motor Sanayii AŞ. (TEI) iş birliği ile yürütülen Kargı projesi. Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan 2020 yılındaki savaş sırasında Azerbaycan Ordusu tarafından başarı ile kullanılan İsrail yapısı Harop ve İran'ın Shahed-136 ile benzer yapıda olan Kargı, kullanıma girdiğinde TSK'ya önemli bir kaabiliyet kazandıracak.

Alpagu Vurucu İHA

Kaynak: TurDef

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar