Gripen E Modelinden İlk Meteor Füzesi Atışı Yapıldı

İsveç'in Saab firması tarafından yapılan açıklamada, Gripen savaş uçağının E modeli ile ilk kez bir Meteor füzesi atış denemesi yapıldığı açıklandı.


Gripen E Modelinden İlk Meteor Füzesi Atışı Yapıldı

İsveç'in dünyaca ünlü savunma va havacılık sistemleri üreticisi Saab tarafından 30 Ağustos tarihinde yapılan açıklamada, firmanın geliştirdiği Gripen savaş uçağının en son E modeli ile Meteor görüş ötesi havadan havaya füzesi (ing.: Beyond Visual Range Air-to Air Missile - BVRAAM) demesinin başarı ile gerçekleştirildiği duyuruldu. Aynı açıklamada, İsveç'in kuzeyindeki Vidsel deneme alanında üzerinde 16500 ft (5030 mt) yükseklikte uçan Gripen E'nin ateşlediği Meteor füzesinin hedefini imha ettiği belirtildi. 

Gripen E'nin Özellikleri:

Öncülü olan C modeline göre çok sayıda yeniliğe sahip olan E modelinin ilk göze çarpan özelliği daha güçlü GE F414G motoru ile donatılmış olması. Uçağa 98 kN'lik güç sağlayan bu motor sayesinde Gripen E, 16.500 kg'lik bir azami kalkış ağırlığına sahip. Gripen E'ye kazandırılan ilave  kabiliyetler arasında; yeni bir aktif faz dizinli (ing.: Active Electronically Scanned Array - AESA) radarı, kızılötesi arama ve takip sistemi (ing.: Infrared Search and Track System - IRST) ile gelişmiş bir elektronik muharebe ve muhabere sistemi de bulunuyor.

Meteor Görüş Ötesi Havadan Havaya Füzesi

Avrupa'nın en büyük füze üreticisi olan MBDA tarafından geliştirilen Meteor, halen kendi sınıfındaki en uzun menzilli ve gelişmiş füzelerden biri olma özelliğini koruyor. 190 kg ağırlığa ve 3,7 mt uzunluğa sahip Meteor, 100 km'nin üzerindeki menzili, ramjet motoru sayesinde ses hızının 4 katının üzerindeki sürati ile benzerlerine göre kullanıcısına üstün kabiliyetler sunuyor.


Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

Kaynak: Saab


İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar