Çin Bombardıman Uçakları Üzerinde Balistik Füze Görüntülendi

Çin'in hava kuvvetlerine ait bir H-6 bombardıman uçağı ilk kez kanat altına yerleştirilmiş bir balistik füze ile görüntülendi.


Çin Bombardıman Uçakları Üzerinde Balistik Füze Görüntülendi

Sosyal medya üzerinde bugün yapılan bir paylaşımda, Çin Halk Cumhuriyeti'nin hava kuvvetlerine bağlı H-6 bombardıman uçaklarının kanat altına yerleştirilmiş balistik füzelerin görüntüleri yer aldı. Gövde numarası 11097 numaralı H-6 bombardıman uçağının taşıdığı balistik füzenin üzerinde, 2PZD-2 seri numarasının yazılı olması da dikkat çekti.

Çin Hava Kuvvetleri'nin H-6 uçağının kanat altında taşıdığı balistik füze

Görev yükü arasında seyir füzeleri bulunan H-6'ların balistik füze de taşıyabilmesine yönelik çalışmaların yapıldığı, ABD'li istihbarat kuruluşları kaynak gösterilerek açık kaynaklarda belirtiliyordu. Son dönemde ABD, İsrail, İran ve Rusya'nın başını çektiği ülkeler, topçu roketleri ve taktik kullanıma yönelik stratejik füzelerin havadan atılabilmesi üzerine projeler yürütüyor. Rusya, Ukrayna'yı işgali sırasında Mig-31 muharebe uçakları tarafından taşınan ve İskender balistik füzelerinin bir benzeri olan Kh-42M2 Kinjal (Türkçesi: Hançer) hipersonik füzeleri ile kara hedeflerine taaruzlar gerçekleştirmişti.

Bu tip silahların geliştirme çalışmaları ile ilgili olarak: Havadan Atılan Güdümlü Topçu Roketleri.

Çin'in Stratejik Yumruğu: H-6 Bombardıman Uçağı

Çin'in 1960'lı yılların sonunda ilk kez hizmete aldığı H-6'lar, Sovyetler Birliği döneminde Tupolev firması tarafından 50'lı yıllarda tasarlanıp üretilen Tu-16 (NATO kod adı: Badger) çift motorlu bombardıman uçağı üzerinden geliştirildi. ABD'nin 50'li yıllarda kullanmaya başladığı ve sürekli modernizasyon projeleri ile hizmette tuttuğu B-52 bombardıman uçaklarının hikayesine benzer şekilde Çin de H-6'larından bir türlü vazgeçemiyor. Bu uçakları 80'li ve 90'lı yıllarda modernize eden Çin, en son modellerinden biri olan H-6K'yı 2000'li yılların sonunda hizmete almaya başladı. Xian Aircraft Corporation (XAC) tarafından üretilen uçaklar en son modernizasyon çalışması sonucunda; Soloviev D-30 (güncel adıyla: Aviyadvigatel PS-30) turbofan motorları, çok işlevli ekranların da dahil olduğu modern uçuş elektronikleri (aviyonik), pasif algılayıcılar (sensörler) ve elektro-optik görüntüleme donanımı gibi çok sayıda yeni kaabiliyete kavuştu. Bazı kaynaklarda K modeline yükseltilen H-6'ların gövdelerinin yeni üretim olduğu bilgisi verilirken, D-30 turbofan motorları sayesinde yakıt sarfiyatının düşürüldüğü ve uçuş performansının da arttırıldığı belirtiliyor. Yine H-6 uçaklarının donanmanın kullanımına yönelik J ve yeni geliştirilen N modelleri de bulunuyor. Çin H-6'larının temel görevleri arasında; taşıdığı seyir füzeleri ile stratejik hedeflere taaruzun yanı sıra güdümlü mermiler (gemisavar füzeler) kullanarak aralarında uçak gemisi görev gruplarının da bulunduğu su üstü hedeflerin imhası bulunuyor.

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

Kaynak: Twitter


İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar