SBY Bilet ve Overbooking: Bilinmesi Gerekenler

SBY bilet ve overbooking ile ilgili merak ettikleriniz burada! Overbooking nedir, uçak neden overbook olur? SBY bilet sahipleri nelere dikkat etmeli? Sorularınızın cevapları bu yazıda!


SBY Bilet ve Overbooking: Bilinmesi Gerekenler

Günümüz havacılık sektöründe, sıkça karşılaşılan bir durum olan overbooking, yani fazladan rezervasyon yapma uygulaması, hem yolcular hem de havayolları için bazen olumlu bazen de olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Overbooking, özellikle uçakların kapasitesinin üzerinde bilet satılması anlamına gelir ve uçuş iptali gibi durumları içerebilir. Bu makalede, overbook kavramını detaylarıyla ele alacak ve yolcuların overbooking durumlarına karşı bilinçlenmelerine yardımcı olacak bilgiler sunacağız.

Overbook Nedir?

Overbook terimi, havayollarının belirli bir uçuş için mevcut koltuk sayısının üzerinde bilet satışı yapması durumunu ifade eder. Bu durum, yolcuların uçuşlarının iptal edilmesine neden olabileceği gibi, bazı yolcular için de avantajlar sunabilir. Havayolları, yüksek verimlilik ve karlılık amacıyla overbooking uygulamasını kullanabilirler. Ancak bu durum, bazen yolcular için olumsuz deneyimlere yol açabilir.


Uçaklar Neden Overbook Olur?


Havayolları, overbooking uygulamasına yönelirken çeşitli faktörleri dikkate alır. Bunlar arasında uçağa yetişemeyen yolcular, bilet iptali yapan yolcular ve transit yolcular yer alır.


Uçağa Yetişemeyen Yolcular:
Uçağa yetişememe durumu, trafik sıkışıklığı veya diğer seyahat aksaklıkları nedeniyle meydana gelebilir. Bu tür durumlar, overbooking oranını etkileyebilir.

Bilet İptali Yapan Yolcular: Yolcular, seyahat planlarını değiştirme veya iptal etme ihtiyacı duyabilirler. Bu durum, havayollarının fazladan koltukları satmasına neden olabilir.

Transit Yolcular: Aktarma yapacak olan yolcuların uçuşları gecikirse, bağlantılarını kaçırma riski ortaya çıkar. Bu da havayollarının overbooking oranını etkileyebilir.

 

Yukarıdaki bu üç müşteri grubu havayollarının ilgili uçuştaki fazladan satacağı koltuk sayısını belirler. İstanbul gibi destinasyonlarda trafik nedeniyle uçağa yetişememe ve bilet iptali fazlasıyla yaşandığından İstanbul'daki overbook oranı fazladan bilet satış oranı %10 iken Anadoluda %1 olabilir. Bu uçuşa, uçuş saatine ve uçaktaki transit yolcu sayısına göre değişebilir. StarAlliance şirketlerinde bu oran yasal olarak da belirtilen maksimum %10’dur. Türk Hava Yolları da Star Alliance içerisinde olduğundan maksimum %10 oranında fazla koltuk satışı yapılır. Maksimum bu oradan THY Uçakları Overbook olabilir.


Overbook Uçuştan Kim Etkilenir?

Eğer bir satın aldığınız bir uçuşta herkes erkenden check-in yaptırıp, zamanında geldiyse ve siz o uçuşa son gelen kişi iseniz “overbook olmuş uçaktan” ilk siz etkilenirsiniz. Eğer aceleniz yoksa bu sizin için faydalı olabilir. Bir kaç saat ya da bir iki gün daha beklemek sizin için mühim değilse bazı destinasyonlarda bilet ücretinizden daha fazla bir tazminat alabilirsiniz.


Overbook Olduğunu Nasıl Anlarız?

Uçağınız çok önceden overbook ise bu size havayolu şirketi tarafından sms ya da e-posta yoluyla iletilir. Fakat durum böyle değil ise check-in yaptırdıktan sonra biletinizin üzerinde koltuk numarası yerine “SBY” yazıyorsa uçağınız son dakika overbook olmuş ve uçak dolduktan sonra check-in yaptırmışsınız demektir. Eğer bir koltuk numaranız varsa ve overbooking tazminatlarından yararlanmak isteyen gönüllü yolcu olmak istiyorsanız uçağın overbook olup olmadığını biletleme görevlisine sorabilirsiniz.


Uçak Biletimde SBY Yazıyor Ne Yapmalıyım?


THY uçak biletinizde SBY yazıyorsa, uçağınız tamamiyle dolu (overbook) olduğundan koltuk numaranız oluşmamış ve standby yani bekleme durumundasınızdır. Eğer böyle bir durumla karşılaşıyorsanız sakın uçağın kapısına gitmemezlik yapmayın. Uçağa online check-in yaptırdığı halde gelmemiş olan yolcular olabilir, kapıda olursanız onların yerine oturabilirsiniz. Kapıda olmazsanız biletiniz tamamen yanabilir. Bu nedenle boarding gate yani biniş kapısına gitmeyi ve oradaki personel ile iletişimde olmayı unutmayınız. Boarding personeli size yardımcı olacaktır.


Overbook Uçağa İlk Kimler Alınır?

Eğer bilet satın aldığınız uçak herhangi bir nedenden dolayı overbook durumundaysa iptal edilen ilk bilet yerine öncelikli olarak 18 yaş altında olan refakatçisi bulunmayan yolcular, sağlık sorunu bulunan yolcular ve daha sonrasında ise şirket üye kartına sahip kişiler (Örn: THY Elite Kart ) alınır.


Overbook Yolcusu Hakları Nelerdir?

Overbooking yapılan uçakta biletinizde SBY yazıyorsa veya havayolu personelinin bildirimi sonrası gönüllü olarak uçuştan feragat ettiyseniz haklarınızı bilmenizde büyük fayda var. Çünkü havayolu şirketleri bu gibi durumlarda sizinle pazarlık yapıp hakettiğinizden daha azını verebilir.

Overbooking durumuyla karşılaşan yolcuların hakları ve alabilecekleri önlemler de önemlidir. Eğer uçuşunuz overbook olmuşsa ve uçağa yerleştirilme konusunda sorun yaşanıyorsa aşağıdaki adımları düşünebilirsiniz:


THY gibi havayolları tarafından tanınan overbook tazminat haklarınız ise genellikle şu şekilde:

İç Hatlar:

1. Bir sonraki müsait uçuşa bilet transferi

2. Bir sonraki müsait uçuş 2 saatten fazla sürede ise 100 Euro Tazminat değilse 50 Euro Tazminat
3. Konaklama veya konaklama ücreti (Opsiyonel)
4. 5 Saatte bir yemek hakkı

5. Para iadesi talebi

Dış Hatlar:

1. Bir sonraki müsait uçuşa bilet transferi

2. Uçak Bazlı Mesafe 0-1500 km ise 250 Euro ( 2 saat ve altında beklemeye 125 Euro)
    Uçak Bazlı Mesafe 1500-3500 km ise 400 Euro ( 3 saat ve altında beklemeye 200 Euro)
    Uçak Bazlı Mesafe 3500 km üzeri ise  600 Euro ( 4 saat ve altında beklemeye 300 Euro)
3. Konaklama veya konaklama ücreti (Opsiyonel)
4. 5 Saatte bir yemek hakkı

5. Para iadesi talebi

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar