Hindistan Chandrayaan-3 ile Ay'a İniş Yaptı

Hindistan'ın Chandrayaan-3 görevi Ay'a başarılı bir şekilde iniş yaptı, tarihsel bir başarıyla ülkeyi seçkin Ay inişi kulübüne katıldı.


Hindistan Chandrayaan-3 ile Ay'a İniş Yaptı

Etkileyici bir başarıyla Hindistan'ın Chandrayaan-3 görevi Ay'a sorunsuz bir şekilde iniş yaptı, bu da ülkeyi tarihte bu önemli başarıyı elde eden dördüncü ülke yaptı.


Olay, 23 Ağustos'ta Doğu Saati ile 8:32'de gerçekleşti ve Chandrayaan-3'ün iniş aracı, Ay çevresindeki yörüngüsünden 19 dakikalık bir itki ile Ay'ın güney kutbuna yakın bir bölgeye inildi.

 

Bu başarı, Hindistan'ı, tarihsel olarak Amerika Birleşik Devletleri, eski Sovyetler Birliği ve Çin gibi Ay'a başarılı yumuşak iniş gerçekleştiren ülkelerin prestijli grubuyla bir araya getiriyor.

 

Olağanüstü bir şekilde başarılı inişin ardından Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu'nun Misyon İşlemleri Kompleksi'nde heyecan verici sahneler yakalandı. Hint Başbakanı Narendra Modi, başarılı inişin hemen ardından "Hindistan Ay'da" açıklamasını yaptı.

 

İniş bölgesi, Manzinus U kraterine yakın, 69.37 derece güney enlemi ve 32.35 derece doğu boylamında konumlandı. Avrupa Uzay Ajansı ESTRACK New Norcia, Avustralya'daki derin uzay izleme istasyonu iniş anında kritik destek sağladı.

 

Bu görev, Ay'da yumuşak iniş yapan herhangi bir uzay aracının ulaştığı en yüksek enlemi işaretledi. Bu başarı, Chandrayaan-2 görevinin Ay'ın yüzeyine iniş yapma girişiminin 2019'da yaşadığı bir aksilikten sonra geldi.

 

Özellikle Rusya'nın Luna 25 uzay aracının bir yörünge manevrası sırasında sorunlar yaşayarak Ay'a çarpmasından birkaç gün sonra bu inişin başarısı geldi.

 

İniş aracının yanında, altı tekerlekli, 26 kilogram ağırlığında güneş enerjili bir gezici olan Pragyan da bulunuyor. Gezginin amacı, Ay'ın yüzeyinde gezinme yeteneklerini göstermektir. Başarılı inişin ardından gezginin beklenen açılması birkaç saat içinde gerçekleşecek.

 

Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu'nun etkinliğinin kapsamı Doğu Saati ile 7:50'de başladı. Misyonun iniş modülü, Ay yörüngüsünde belirlenen bir noktaya ulaştıktan sonra Doğu Saati ile 8:14'te otomatik bir iniş dizisi başlattı. Uzay aracı, yaklaşık 30 kilometre yükseklikteki bir yerden itki yetenekli motorlarını kullanarak inişini gerçekleştirdi.

 

Bu görev, temel olarak bir iniş teknolojisi göstericisi olmasına rağmen, iniş aracı ve gezgin yerinde bilimsel deneyler için bir dizi yük taşıyor. İniş aracı Vikram, Ay'ın yüzeyine yakın yerde plazma yoğunluğunu ölçmek için tasarlanmış bir açılabilir Langmuir Sondası olan Langmuir Sondasını (RAMBHA-LP) 'yi taşıyor. Diğer araçlar, Ay'ın yüzeyinin 10 santimetre derinliğine kadar termal özelliklerini ölçmek için probler, Ay'da sismik aktiviteyi algılamak için bir araç ve NASA'nın pasif Lazer Retroreflektör Dizisi yer alıyor.

 

Gezgin Pragyan ise, Ay'ın yüzeyinin kimyasal ve mineralojik bileşimini analiz etmek için bir Alfa Parçacık X-Işını Spektrometresi (APXS) ve bir Lazerle Tetiklenen Bozunma Spektroskopu (LIBS) ile donatılmış durumda.

 

Her iki uzay aracı da, yaklaşık 12 günlük Ay ışığı süresi boyunca faaliyetler ve deneyler gerçekleştirecek. Ancak, Ay'ın gece süresinde, sıcaklıklar eksi 130 santigrat derece civarına düşmesi bekleniyor.

 

Chandrayaan-3 görevi, Satish Dhawan Uzay Merkezi'nden 14 Temmuz'da LVM-3 ağır yük fırlatma roketi kullanılarak başlatıldı. İlk başta yüksek eliptik Dünya yörüngesine yerleştirildi ve sonunda Ay'a ulaşmak üzere dolambaçlı bir yolculuğa çıktı.

 

Görev, 5 Ağustos'ta eliptik bir Ay yörüngesine ulaştıktan sonra, düşük bir Ay yörüngüsüne geçiş yapmak üzere yörüngesini dikkatlice ayarladı ve başarılı iniş girişimine hazırlandı.

 

Seçilen ana iniş yeri, NASA'nın Ay Keşif Yörüngeleyicisi tarafından alınan yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ve Chandrayaan-2 yörünge aracından elde edilen veriler ile belirlendi. Chandrayaan-2 görevi, yazılım hatalarının birikmesi nedeniyle 2019'da zor bir iniş yaşadı.

 

Hindistan'ın ilk Ay sondası olan Chandrayaan-1, 2008 yılında fırlatıldı. Su moleküllerinin varlığını araştırmak için bir yıl boyunca Ay yörüngesinde harcadı. Daha sonra, 2009'da Ay yüzeyine çarpma amacıyla bilinçli bir şekilde komuta edildi.

 

Bu başarı, özellikle Ay'ın güney kutbu ve potansiyel su buz kaynaklarına odaklanan yenilenmiş bir ilgi dönemiyle geldi.

 

Sovyetler Birliği'nin Luna 9'u, Şubat 1966'da Ay'a yumuşak bir şekilde iniş yapan ve fotoğraf görüntülerini Dünya'ya ileten ilk uzay aracı oldu. Amerika Birleşik Devletleri, Surveyor ile aynı yıl bu başarıyı tekrarladı. ABD, Neil Armstrong ve Buzz Aldrin'in 1969 yılında Mare Tranquillitatis'te Ay'a iniş yapmasının ardından tarihi bir olayı gerçekleştirdi. Çin ise Chang'e-3 iniş aracı ve gezgin misyonuyla Aralık 2013'te ilk yumuşak inişini gerçekleştirdi ve ardından 2019 yılında Ay'ın uzak yüzeyine tarihi bir iniş gerçekleştirdi.

Sporara Dünyanın Sporu Tek Tıkla Reklamı

Kaynak: SpaceNews


İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar