Tunus T-6C Texan II Eğitim Uçaklarını Teslim Alıyor

Textron firması, Tunus Hava Kuvvetleri'nin sipariş verdiği ilk T-6 Texan II eğitim uçağını geçtiğimiz günlerde teslim etti.


Tunus T-6C Texan II Eğitim Uçaklarını Teslim Alıyor

Dünyanın en çok satan askeri eğitim uçaklarından olan T-6 Texan II'nin üreticisi Beechcraft, Kuzey Afrika'daki müşterisi Tunus'a ilk teslimatları geçtiğimiz hafta gerçekleştirdi. Beechcraft'ın bağlı olduğu Textron firması tarafından yapılan 8 Kasım tarihli açıklamada, ilk T-6C Texan II uçaklarının Tunus Hava Kuvvetleri'ne teslim edildiğini duyuruldu. Firmanın "Tümleşik Eğitim Sistemi" olarak adlandırdığı Tunus T-6C Texan II'leri, Tunus'daki Sfax Hava Üssü'ndeki 13'üncü filoda görev yapacaklar. Tunus'un toplanda 8 adet sipariş verdiği ve Yabancı Askeri Satışlar - FMS (ing. Foreign Military Sales) yöntemiyle tedarik ettiği T-6C Texan II'lerin alım sözleşmesine; lojistik, proje yönetimi, eğitim ve bakım konularında destek paketinin yanı sıra yedek motor, parça ile destek donanımı da dahil.

tunus t-6c II texan eğitim uçağı

Tunus'a teslim edilen ilk T-6C Texan II, aynı zamanda Textron firmasının ürettiği 1001'inci T-6 model eğitim uçağı olma özelliğini taşıyor. Tunus, T-6 Texan II'yi kullanıma alan 13'üncü ülke olma ünvanına da sahip. Textron şirketi, Tunus Hava Kuvvetleri'ne ikinci T-6C'yı 2022 yılının sonunda, 8 adetlik sipariş kapsamındaki geriye kalan 6 uçağı ise 2023 yılı içerisinde teslim etmeyi planlıyor.

T-6 Texan II'nin Geliştirilme Süreci

Bugün Textron firmasına bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Beechcraft tarafından üretilen T-6 Texan II temel eğitim uçağı, esasen İsviçreli Pilatus firmasının PC-9 eğitim uçağı üzerinden geliştirildi. İlk uçuşunu 1998 yılında yapan T-6 Texan II, 2000'li yılların başında ilk olarak Amerikan Hava Kuvvetleri'nde hizmete girmeye başladı. Amerikan Hava ve Deniz Kuvvetleri tarafından A ve B modelleri kullanılan T-6 Texan II'nin, ihracat için üretilen C, silahlı C+ ve Amerikan Kara Kuvvetleri'nin envanterindeki D modelleri de bulunuyor. Pratt & Whitney Canada üretimi PT6A-62 turboprop motorunun güç verdiği uçak, komşumuz Yunanistan başta olmak üzere çok sayıda ülkenin hava kuvvetleri tarafından geleceğin savaş pilotlarının eğitiminde kullanılıyor.

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

Kaynak: Textron


İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar