Kızılelma İHA'nın İlk Motor Entegrasyon Testi Başarıyla Tamamlandı

Baykar Teknoloji firmasının geliştirdiği Bayraktar Kızılelma jet motorlu İnsansız Hava Aracı (İHA)'sının ilk motor entegrasyon testi başarıyla tamamlandı.


Kızılelma İHA'nın İlk Motor Entegrasyon Testi Başarıyla Tamamlandı

Muharebelerde kendini kanıtlamış Bayraktar TB-2 taktik İnsansız Hava Aracı (İHA) ile dünya genelinde adını duyuran Baykar Teknoloji firması, yeni projelerinden Kızılelma jet motorlu İHA'sının geliştirme aşamasında bir eşiği daha geride bıraktı. Baykar Teknoloji tarafından yapılan açıklamada, Bayraktar Kızılelma (eski adıyla MİUS) İHA'sının ilk motor entegrasyon testinin başarıyla tamamlandığı duyuruldu.

Baykar Teknoloji'nin kurucusu Özdemir Bayraktar'ın adını taşıyan "Milli Teknoloji Merkezi"nde yapılan denemeyi, şirketin yönetim kurulu başkanı Selçuk Bayraktar yönetti.

Bayraktar Kızılelma Jet Motorlu İHA Projesi

Baykar Teknoloji'nin kendi öz kaynaklarıyla başlattığı ve daha önce adını MİUS olarak duyurduğu bir proje olan Kızılelma, Türk savunma sanayi adına bir çok ilki bünyesinde barındırma özelliğini taşıyor. Firmanın daha önce geliştirdiği ve dünya çapında önemli bir ihracat başarısı yakalayan Bayraktar TB-2 ile TSK'nın hizmetine bu yıl girmeye başlayan MALE sınıfı (Orta İrtifa Uzun Havada Kalış) çift motorlu Bayraktar Akıncı İHA'larından farklı olarak Kızılelma; jet motoru, radar izini düşüren tasarımı, radar donanımı gibi özellikleri ile dikkat çekiyor. 6 ton kalkış ağırlığına sahip olması planlanan Bayraktar Kızılelma, 1,5 ton faydalı görev yükü ve akıllı mühimmatlar taşıyabilecek. Kızılelma'yı çağdaş muharebe sahasında caydırıcı kılacak en önemli bileşenlerinden biri ise, aktif faz dizinli (ing.: Active Electronically Scanned Array - AESA) radarına sahip olacak olması. Baykar Teknoloji firması, öncüllerine göre çok sayıda yeni kabiliyeti bünyesine barındıran Bayraktar Kızılelma'yı tanımlarken "İnsansız Savaş Uçağı" ifadesini kullanıyor.

Kızılelma Gücünü Hangi Motordan Alıyor?

Projenin geliştirme ve ilk üretim aşamalarında Ukrayna menşeili AI-25TLT ile AI-322F tipi motorları kullanılacak. Kızıelma'nın, bir adet AI-25TLT ile donatılmış modelinin yanı sıra, 1 x AI-322F ve 2 x AI-322F ile uçabilen modelleri de üretilecek. Kızılelma Projesi'nin ilerleyen safhalarında ise halen geliştirme aşamasında olan TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI)'nin TEI-TF6000 turbofan motorunun kullanılması değerlendiriliyor.

Hangi Mühimmatları Kullanabilecek?

Bayraktar Kızılelma İHA'nın 1,5 tonluk mühimmat yükünün arasında:
Tübitak Sage tarafından geliştirilen Gökdoğan görüş ötesi ile Bozdoğan Görüş içi havadan havaya füzeleri, minyatür bombalar, 500 lb’lik MK82 genel maksat bombalarını akıllı mühimmatlara dönüştüren kanatlı güdüm kitleri; Tübitak Sage KGK-82 ve Roketsan Laçin, yerli seyir füzesi Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat (SOM) da bulunuyor.

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

Kaynak: Baykar Teknoloji


İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar