Japonya ve İsrail Arasındaki Stratejik İşbirliği Son Buluyor

Itochu Aviation, UAD'nin kararları sonrası İsrail ile olan stratejik işbirliğini sonlandırıyor. Kararın arka planı ve iki ülke arasındaki ilişkiler


Japonya ve İsrail Arasındaki Stratejik İşbirliği Son Buluyor

Japonya'nın önemli havacılık ve savunma şirketi Itochu Aviation, İsrail ile sürdürdüğü stratejik işbirliğine son verme kararı aldığını duyurdu. Bu karar, Itochu Corp. bünyesindeki şirketin, İsrailli askeri teknoloji üreticisi Elbit Systems ile olan mutabakat zaptını sonlandırma planlarını içeriyor. Bu adım, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail hakkında verdiği ihtiyati tedbir kararlarının ardından geldi.

Itochu Corp.'un Baş Finans Direktörü Haçimura Tsuyoşi tarafından yapılan açıklamada, UAD'nin kararları doğrultusunda, Japonya hükümetinin bu kararlara verdiği desteği dikkate alarak işbirliğini yeniden değerlendirme kararı alındığı belirtildi. Ortaklık, Japonya Savunma Bakanlığının talebi üzerine, ulusal güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak ve Japonya Öz Savunma Kuvvetleri için savunma ekipmanı ithal etmek amacıyla kurulmuştu.

Haçimura, mutabakat zaptı ile ilgili yeni faaliyetlerin zaten durdurulduğunu ve zaptın şubat ayı sonuna kadar resmi olarak sonlandırılmasının planlandığını ifade etti. Itochu Aviation ve Nippon Aircraft Supply (NASCO), 2023 Mart'ında Elbit Systems ile stratejik işbirliği mutabakat zaptı imzalamıştı. Itochu Corp., enerji, finans, savunma, kimya, iletişim, gıda, tekstil ve inşaat gibi çeşitli sektörlerde global yatırımları bulunan Japonya merkezli bir conglomerate'tir.

Bu gelişme, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail'in 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği iddiasıyla UAD'ye dava açması ve Gazze'deki durumun aciliyeti nedeniyle İsrail aleyhine ihtiyati tedbirler talep etmesi bağlamında gerçekleşti. UAD, 26 Ocak'ta, İsrail'e Gazze'deki Filistinlilere yönelik soykırım çağrılarını önlemek, Gazze'deki yaşam koşullarını iyileştirmek için acil önlemler almak ve Soykırım Sözleşmesi'nin ihlaline dair delillerin yok edilmesini önlemek gibi çeşitli tedbirler alma yükümlülüğü getirdi.

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar