Hindistan Hava Kuvvetleri Yeni Hafif Taaruz Helikopterine Kavuştu

Hafif Taaruz Helikopteri LCH projesi kapsamında geliştirilen Prachanda helikopterlerinin Hindistan Hava Kuvvetleri tarafından resmi kabulü yapıldı.


Hindistan Hava Kuvvetleri Yeni Hafif Taaruz Helikopterine Kavuştu

Bölgesinin hatırı sayılır hava güçlerinden birine sahip olan Hindistan, hava kuvvetlerini yerli hafif taaruz helikopterleri ile takviye ediyor. Hindistan Savunma Bakanlığı'ndan 3 Ekim Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre, Prachanda adı verilen hafif taaruz helikopterlerinin Hindistan Hava Kuvvetleri'ne resmi kabulünün yapıldığı kamuoyu ile paylaşıldı. Ülkenin Savunma Bakanı Rajnath Singh'in de katıldığı hatta helikoplerle bir uçuş gerçekleştirdiği kabul töreni sırasında çok sayıda Hintli askeri ve sivil yetkililer de hazır bulundu.

Hindistan'ın Hafif Taaruz Helikopteri (LCH) Projesi

LCH Prachanda deneme uçuşunda Videonun Kaynağı: Aviation Wall

İngilizcesi Light Combat Helicopter, kısaca LCH olan ve Türkçeye "Hafif Taaruz Helikopteri" olarak çevrilebilecek proje, Hindistan'ın kendi imkanları ile bir taaruz helikopteri geliştirme arzusu sonucunda 2000'li yılların başında doğdu. Hindistan'ın TUSAŞ'ı olarak kabul edebileceğimiz HAL (ing.: Hindustan Aeronautics Limited ) firması tarafından geliştirilen helikopter aslında sıfırdan tasarlanmadı. LCH Programı esasen Hindistan'ın bir diğer önemli havacılık projesi olan ve ihracat başarısı da yakalayan hafif genel maksat helikopteri HAL Dhruv'u temel alıyor.

2 HAL Dhruv kol uçuşu

Fotoğraf: HAL Dhruv genel maksat helikopteri - Kaynak: Marina Lystseva

Hindistan ordusunun halen kullandığı bir helikopter üzerinden geliştirilmesi, LCH'ye hem geliştirme hem de idame maliyetlerinden önemli bir tasarruf imkanı sunuyor. Ayrıca Hint savunma sanayi ürünlerinin geleneksel olarak yaşadığı gecikme ve teknik sorunların asgariye indirilmesine yardımcı olmuş görünüyor.

İlk test uçuşunu 2010 yılında yapan o zamanki adıyla LCH, 2011 yılındaki Aero India fuarında kamuoyuna ilk kez tanıtıldı. Dhruv'a da güç veren Fransız Safran üretimi 2 adet turboşaft motorla donatılan helikopterin, Hindistan'ın dağlık coğrafyasına uygun olarak iyi bir yüksek irtifa performansına sahip olduğu belirtiliyor. Hint ordusunda Prachanda adıyla tanımlanan helikopter, 20 mm'lik topun yanı sıra 70 mm'lik roketler ve güdümlü tanksavar füzeleri taşıyabiliyor. Helikopterin üreticisi HAL'ın verdiği bilgilere göre, saatte 268 km sürate ulaşabilen Prachanda / LCH, 550 km'lik bir menzile ve 12 m/s'lik tırmanma kaabiliyetine sahip.

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

Kaynak: Hindistan Savunma Bakanlığı


İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar