F-35A'ların Nükleer Görev Onayı Aldı

ABD Hava Kuvvetleri'nin F-35A Lightning II hayalet avcı uçakları, B61-12 nükleer bombaları taşıma yeteneği ile "çift yetenekli" platform olarak onaylandı.


F-35A'ların Nükleer Görev Onayı Aldı

ABD Hava Kuvvetleri'nin F-35A Lightning II hayalet avcı uçaklarının B61-12 nükleer yerçekimi bombalarını taşıyabileceği onaylandı. Bu gelişme, F-35A'ların hem konvansiyonel hem de nükleer savaşta kullanılabilen "çift yetenekli" platformlar olarak kabul edilmesi anlamına geliyor.F-35A, dahili olarak iki adede kadar B61-12 bombası taşıyabilir ve bombayı diğer B61 teslim eden uçaklardan daha hassas bir şekilde hedeflemek için yer tarama sensörleri ve veri bağlantıları paketi kullanabilir. F-35A, ABD Hava Kuvvetleri'nin 'N-kablolamaya' sahip ilk hayalet avcı uçağıdır. Bu kablolama, nükleer silahları kullanmak için gereklidir.


Daha önce F-15E ve F-16 avcı uçakları nükleer silah taşımak için kullanılıyordu. F-35A'nın, Hava Kuvvetleri'nin eski F-22 Raptor hayalet avcı uçağının aksine, taktik nükleer saldırı kabiliyetini üstlenmesi amaçlanmıştır.

Bu kabiliyetin uygulanması, B61-12 bombasının özelliklerini kullanmak için gerekli kablolama ve veri bağlantılarıyla birlikte Blok 4 olarak bilinen kapsamlı bir yükseltme programıyla ilişkilendirilmiştir.


F-35 Ortak Program Ofisi (JPO) sözcüsü Russ Goemaere, 10 yıl önce eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde başlatılan sertifika programının tamamlandığını kaydetti. Goemaere, sertifikasyon ödülünün B61-12 kabiliyetinin geliştirilmesi ve test edilmesinin nihayet tamamlandığı ve "10 yıldan fazla süren yoğun çabanın" ardından tatmin edici bulunduğu anlamına geldiğini belirtti.

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar