B-21 Raider Bombardıman Uçağı İçin Geri Sayım Başladı

ABD'li Northrop Grumman, yeni nesil B-21 Raider bombardıman uçağını Aralık ayının ilk haftasında kamuoyuna resmi olarak tanıtacak.


B-21 Raider Bombardıman Uçağı İçin Geri Sayım Başladı

Dünyanın radar izi düşürülmüş (stealth) olarak tasarlanmış halen görevdeki tek bombardıman uçağı olan B-2 Sprit'in üreticisi ABD'li Northrop Grumman, 20 Eylül salı günü yaptığı açıklama ile yeni nesil B-21 Raider'ın bu yılın Aralık ayının ilk haftasında kamuoyuna resmi olarak tanıtılacağını duyurdu.

Basın açıklamasında B-21'in geliştirme süreci ile de bilgi veren Northrop Grumman yetkilileri, uçak üzerindeki göstergelerin ayarlandığı (ing.: instrumentation calibration) ve gövde dayanıklığının ölçüldüğü (structural integrity) kritik yer testlerinin Mayıs ayında başarı ile tamamlandığı bilgisini paylaştı. Bundan sonraki süreçte; uçağın güç ve alt sistemlerinin üzerinde yapılacak denemelerin yanı sıra gövde üzerindeki özel kaplamanın ve boyanın B-21'e uygulanması son olarak ise motor çalıştırarak yerde yapılacak düşük ve yüksek hızlı taksi testleri yapılacak. Yer testlerinde her şe yolunda gittiği takdirde B-21'in ilk uçuşunu 2023 yılında yapması hedefleniyor. Northrop Grumman'ın internet sitesinde verilen bilgiye göre, Amerikan Hava Kuvvetleri'nin toplamda en az 100 adet B-21 Raider siparişi vermesi, bu uçaklarında 2020'li yılların ortalarında hizmete girmesi bekleniyor. Çok sayıda teknolojik yeniliği bünyesinde barındıran nükleer taaruz kabiliyetine sahip B-21'in birim maliyeti ise, 2019 yılı kurlarına göre 639 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

B-21 Raider Adını Nereden Alıyor?

B-21 Raider bilgisayar çizimi

ABD'nin yeni nesil bombardıman uçağı B-21 Raider (Türkçesi: Akıncı) adını, ikinci dünya savaşı sırasında uçak gemisi üzerinden kalkabilecek şekilde donatılan B-25 bombardıman uçakları ile Japonya'nın başkenti Tokyo'ya yapılan ve "Doolittle Raid" olarak anılan ünlü bombardıman akınından alıyor.

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

Kaynak: Northrop Grumman


İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar