ABD Ordusu, FARA Helikopter Programını İptal Etti

ABD Ordusu, bütçe kısıtlamaları ve değişen savaş alanı öncelikleri nedeniyle Gelecekteki Saldırı Keşif Uçağı (FARA) programını tamamen iptal etti.


ABD Ordusu, FARA Helikopter Programını İptal Etti

ABD Ordusu FARA Helikopter Programını İptal Etti


Bütçe kısıtlamaları ve savaş alanındaki değişiklikler nedeniyle ABD Ordusu, gelecekteki saldırı-keşif helikopteri programı FARA'yı iptal etti.

İptal, Ordunun UH-60V varyantına alternatif olarak UH-60M Blackhawk fayda helikopterlerini tercih etmesiyle birlikte geldi. FARA programı için yeni 3000 shp sınıfı GE-T901 turboşaft motoruna öncelik vermek yerine, öncelik şu anda önemli ölçüde daha düşük güçte derecelendirilen GE T-701 turboşaft motorlarının türevlerini kullanan UH-60 ve AH-64 filosuna verilecek.

FARA programında iki kısa listeye alınan yarışmacı vardı: Sikorsky S-97 Raider ve Bell Invictus. İki tasarım düzen olarak büyük ölçüde farklılık gösterse de, ortak özellikleri arasında dahili silah bölmeleri, hafif 20 mm döner top ve GE-T901 ITEP motoru bulunuyor.

S-97 Raider, FLRAA yarışmacısı SB-1 Defiant gibi, X2 yüksek hızlı bileşik helikopter göstericisinin teknolojisine dayanıyor. Eş eksenli rotorlu helikopter, yüksek hızları sağlamak için bir itici pervaneye ve kontrol edilebilirliği artırmak için bir fly-by-wire sistemine sahip.

S-97'nin yan yana oturma düzenine sahip geniş düzeni, AGM-179 JAGM havadan yere füzeleri ve İHA'lar için modüler fırlatma tüpleri için dahili silah taşıma imkanı sağlıyor.

Invictus, ana rotordan yükü almak ve isteğe bağlı olarak ek mühimmat almak için önemli ölçüde aerodinamik ve kaldırma kanatlarına sahip daha geleneksel bir tasarımdır. Bell'in FLRAA için seçtiği V-280 Valor tiltrotorunun aksine, Invictus ortodoksluğa bağlı kalıyor.

Ordu, muhtemelen aynı görevleri çok daha uzun dayanıklılık ve kalifiye personel kaybetme riski olmadan yürütebilen Mojave ve yükseltilmiş MQ-1 Gray Eagle gibi yeni İHA sistemlerine yönelecek. İlki, pist koşullarına daha az duyarlı ve konuşlandırılması daha kolay olduğu için güçlü bir olasılık.

FARA programı, Sikorsky S-97 Raider ve Bell Invictus olmak üzere iki kısa listeye alınan yarışmacıya sahipti.

Her iki tasarım da dahili silah bölmeleri, hafif 20 mm döner top ve GE-T901 ITEP motoruna sahipti, ancak düzen olarak önemli ölçüde farklılık gösteriyordu.

Ordu, FARA programı için yeni 3000 shp sınıfı GE-T901 turboşaft motoruna öncelik vermek yerine, önceliği şu anda önemli ölçüde daha düşük güçte derecelendirilen GE T-701 turboşaft motorlarının türevlerini kullanan UH-60 ve AH-64 filosuna verecek.

Ordu, aynı görevleri çok daha uzun dayanıklılık ve kalifiye personel kaybetme riski olmadan yürütebilen Mojave ve yükseltilmiş MQ-1 Gray Eagle gibi yeni İHA sistemlerine yönelecek.

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar