ABD Donanması’nın İHA’ları Havada Yakıt İkmal Görevlerinde

İsrail ile birlikte insansız hava araçlarının (İHA) geliştirilmesi ve kullanımı konusunda öncü ülkelerden biri olan ABD, şimdi de İHA’ları havada yakıt ikmali görevlerine ısındırıyor.


ABD Donanması’nın İHA’ları Havada Yakıt İkmal Görevlerinde

İsrail ile birlikte insansız hava araçlarının (İHA) geliştirilmesi ve kullanımı konusunda öncü ülkelerden biri olan ABD, şimdi de İHA’ları havada yakıt ikmali görevlerine ısındırıyor. ABD’li havacılık devi Boeing tarafından geliştirilen MQ-25 İHA Stringray İHA’sı, ABD donanmasına ait bir E-2D (Hawkeye) komuta kontrol uçağına havada yakıt ikmali gerçekleştirdi. Son deneme ile birlikte MQ-25 ikinci kez bir donanma uçağına havada yakıt sağlamış oldu. Halen geliştirilmesine devam edilen MQ-25 T1 test İHA’sı, 4 Haziran’da yapılan testlerde, bir insansız hava aracı tarafından pilotlu bir uçağa (F/A-18 Super Hornet) yapılan ilk yakıt ikmalini gerçekleştirerek bu alanda bir ilke imza atmıştı.

Kaynak: Boeing

Son yıllardaki atılımlarla insansız hava araçları alanında dünyada söz sahibi ülkelerden biri haline gelen ülkemizde, havada yakıt ikmali yapabilen bir İHA projesi henüz henüz basına yansımadı. Ancak TUSAŞ ve Baykar Makina gibi firmaların orta irtifa uzun havada kalış (MALE - Medium altitude long endurance) sınıfı daha ağır Aksungur ve Akıncı gibi İHA’larının aktif olarak uçtuğu düşünüldüğünde, ileride Türk Hava Kuvvetleri’nin bir ihtiyaç belirlemesi durumunda yerli firmalarımızın da bu alanda bir ürün geliştirmesi önünde bir teknik engel bulunmuyor.

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

Kaynak: Boeing


İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar