Pilotlar Nerelerde Çalışır ve Nasıl İş Bulur?

Pilotlar sadece havayollarında çalışmaz, pilotların çalışabildiği bir çok alan vardır. Farklı alanlarda çalışabilen pilotlar nasıl iş buluyor? Hepsi bu yazıda


Pilotlar Nerelerde Çalışır ve Nasıl İş Bulur?

Uzun ve meşakkatli eğitim sürecinden geçen ve havayolu taşımacılığı yapmak üzere ticari pilotluk lisansına sahip kişiler yani ATPL sahibi pilotların iş bulma süreçleri de bir o kadar meşakkatli olabiliyor. Çünkü pilotluk lisansına sahipsiniz diye şirketler size anahtarları al ve yarın hemen başla demiyor.  Bunun öncesinde şirketler, başta İngilizce olmak üzere pilotları bir dizi testten geçiriyor ve başarılı olanları işe alıyor. Bu testlerin içerisinde psikanaliz testlerden simülatörde ya da sahip oldukları uçaklarda deneme uçuşlarına varana kadar bir çok aşama olabiliyor. Özetle eğitim alıp ATPL (Havayolu Nakliye Pilot Lisansı) sahibi olan pilotlar bir dizi testlerden sonra işe alınıyor. Peki pilotlar nerelerde ve nasıl iş bulabiliyor?

Havayolları

Havayolları filolarını genişletmeseler bile emekli olan, ayrılan veya uçuş saati azalan pilotların oluşturduğu açık nedeniyle her yıl binlerce pilot istihdam ediyor. İş alımlarını ise öncelikle kendi sitelerinde daha sonrasında ise Linkedin gibi iş ilanlarının bulunduğu sitelerde paylaşabiliyor.



Kargo Şirketleri

Kargo şirketlerinin sadece arabası var sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Belirli bir seviyeye gelen kargo şirketleri muhakkak hava kargo taşımacılığı da yaparak operasyonlarını daha hızlı getiriyor. Bu nedenle kargo uçaklarında da çalışmak üzere bir çok pilot istihdam ediliyor. Bu alanda da çalışmak isteyen kişilerin düzenli olarak kargo şirtketlerinin sitelerini , Linkedin hesaplarını takip etmesinde fayda var fakat genellikle havayolundan ayrılan pilotların bu alanda çalıştığını belirtmek de gerekiyor.

Özel Jetler

Özel jetlerde çalışmak pilotlar için Ferrari kullanmak gibi bir şey diyebiliriz. Zor, yorucu ve genellikle de günlük değişkenlikler gösteren bir iş fakat özet jetlerde çalışmaya alışmış bir pilot için bunlar sorun teşkil etmese gerek. Bu zor ve yorucu alana dahil olmak Türkiye özelinde yine belirli zorluklara gebe olabilir fakat bu alanda pilot olarak çalışmak istiyorsanız yapmanız gereken şey özel jet sahibi şirketlerin hesaplarını takip etmeden önce sektörde çalışan arkadaş edinmek olabilir. Sektör küçük olduğundan sektörün içerisinde bir oyuncu bulmanız daha ilan açılmadan iş başvurusu yapmanızı sağlayabilir.

Uçuş Okulları

Pilotların bir diğer çalışma ortamı ise uçuş okullarıdır. Uçuş okulları bulunduğu bölgelerde eğitim uçuşları yapar. Havayolu pilotu gibi geceniz gündüzünüze pek karışmaz. Bu nedenle de standart bir aile hayatı yaşamak isteyen pilotlar tarafından tercih edilir. Uçuş okullarında pilot olmak isteyenlerin yapması gereken ise özgeçmişlerini sektörde bulunan uçuş okullarına göndermek olacaktır.

Diğer Havacılık İşletmeleri

Havadan görüntüleme ve haritalandırma, ilaçlama ve gübreleme, yangın söndürme gibi bir çok özel faaliyet içeren uçuşlar yapan özel havacılık şirketleri var. Bu şirketlerde çalışmak için ise şirketleri bir kaç araştırma yaptıktan sonra bulup özgeçmiş gönderebilir ve güncel olarak takip edebilir.

Özetle pilotların çalışabileceği bir farklı alan mevcuttur. Pilotluk eğitimine başlayan bir kişinin özellike hususi pilotluk aşamasına geçtikten sonra havacılığın hangi alanında çalışacağına kadar verip buna yönelik bir kariyer planlaması yapması gerekir. ATPL sahibi pilotlar bir iş jeti kullanabileceği gibi yangın söndürme uçağı da kullanabilir fakat farklı uçaklar ve farklı operasyon usulleri için özelleştirilmiş bazı eğitimler alması gerekebilir. Bu nedenle bir pilot nerede ve nasıl çalışmak istediğine ticari pilotluk lisansı safhasına geçmeden karar vermelidir.

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar