KERKES Projesi'nde Mutlu Son, Teslimatlar Yapıldı

İHA'ların GPS olmadan otonom harekat icra edebilmelerini sağlaması için STM ve SSB iş birliğiyle yürütülen KERKES Projesi tamamlandı ve teslimatlar yapıldı.


KERKES Projesi'nde Mutlu Son, Teslimatlar Yapıldı

İnsansız Hava Aracı (İHA) tasarımı ve üretiminde dünyada önemli bir yere gelen Türk firmaları, İHA'ların otonom harekat icra edebilmelerini sağlayan teknolojilerde de adından söz ettiriyor. Savunma Sanayii Başlanlığı (SSB) Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından twitter üzerinden yapılan açıklamada, İHA'ların küresel konumlandırma sistemi (ing.: Global Positioning System - GPS) olmadan da harekat yapabilmesine olanak sağlayacak KERKES Projesi'nin başarıyla tamamlandığı ve teslimatların yapıldığı duyuruldu. Prof. Dr. Demir yapılan teslimat ile ilgili olarak: "İHA’larımızın GPS olmayan sahalarda da görev yapabilmesini sağlayan KERKES Projesi’ni başarıyla tamamladık ve teslim ettik. Dünyada sayılı ülkenin üzerinde çalıştığı bu teknolojiyle, mini İHA’larımız, GPS köreltmesi gibi elektronik harp tehdidinden etkilenmeden görev ifa edecek. Ülkemize kazandırdığımız bu kritik kabiliyet, vatan savunmasında ordumuz için hem caydırıcı bir güç hem de muharebe ortamında oyun değiştirici bir teknoloji olacak" sözlerini kullandı.

KERKES Projesi'ni başarıyla yürüten STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Tic. A.Ş.'nin Genel Müdürü Özgür Güleryüz ise: "Haberleşmenin olmadığı durumda, sensörlerden alınan veri ve görüntüler işlenerek konum kestirimi yapılabilecek, yapay zekâ ve derin öğrenme teknikleriyle tespit edilen hedefler vurulabilecektir. KERKES Projesi sonucunda elde ettiğimiz bu yetenek seti; diğer mini/mikro, taktik veya operasyonel İHA sistemlerine uyarlanabilecektir. Bu kabiliyetin kara ve deniz platformlarına da entegre edilebileceğini değerlendirirken, sahada askerimizin ileri teknolojili tüm ihtiyaçlarını karşılamak için daima hazırız." sözleriyle proje sayesinde kazanılan teknolojik kabiliyetlerin altını çizdi.

KERKES Projesi Nedir?

KERKES Projesi tanıtım videosu Videonun Kaynağı: STM

Türkiye'nin savunma sanayi alanındaki öncü kuruluşlarından STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Tic. A.Ş. tarafından geliştirilen KERKES Projesi ismini, "Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirilmesi" kelimelerinin kısaltmasından alıyor. 2019 yılında SSB öncülüğünde başlatılan projede; döner kanatlı (çok rotorlu) ve sabit kanatlı İHA’ların GPS olmayan ortamlarda görev gerçekleştirmesi amaçlanıyordu. Proje kapsamında geliştirilen yazılım:

  • Öznitelik çıkarım algoritmaları,
  • Belirli nokta tanıma algoritmaları,
  • Yapay zeka ve makine öğrenmesi algoritmaları
sayesinde GPS olmadan İHA'nın seyrini gerçekleştirmesine imkan tanıyor. Böylelikle KERKES sistemine sahip İHA'lar:

  • GPS olmaksızın konum kestirimi
  • GPS olmaksızın görev icrası
  • Nesne tanıma ve derin öğrenme ile otonom seyrüsefer
kabiliyetine kavuşuyorlar.

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

Kaynak: STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Tic. A.Ş.


İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar