GA-ASI'den Yeni Sensör Dronu XQ-67A

General Atomics, Hava Kuvvetleri'nin OBSS programı için XQ-67A sensör dronunu tanıttı. Bu yeni teknoloji, gelişmiş algılama ve savaş yetenekleri sunuyor.


GA-ASI'den Yeni Sensör Dronu XQ-67A

General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı'nın Dış İstasyon Algılama İstasyonu (OBSS) programı için yeni dronunu, XQ-67A'yı tanıttı. Yakında uçuş testlerine geçmesi beklenen bu yeni araç, GA-ASI tarafından geliştirilen ve Hava Kuvvetleri'nin İşbirlikçi Muharebe Uçağı (CCA) programı için de önerilen Gambit ailesinden bir tasarıma sahip.

GA-ASI tarafından bu hafta yayınlanan görüntüler ve videolar, ilk uçuşa hazırlık olarak yüksek hızlı taksi testleri yapan XQ-67A'yı gösteriyor. Dronun henüz uçup uçmadığı belirsiz olsa da, Hava Kuvvetleri'nin Breaking Defense'e daha önce 2024 mali yılının "ilk yarısı" için planlandığını söylediği biliniyor.

GA-ASI sözcüsü C. Mark Brinkley, "İnsansız muharebe hava araçlarının geleceğine bakıyorsunuz," dedi ve OBSS programını yöntemli bir şekilde ilerlettiklerini, hükümet ortaklarıyla yakından çalışarak projenin tüm aşamalarını gerçekleştirdiklerini ve vaatlerini yerine getirdiklerini belirtti. Program, savaşa gerçek yetenekler getirme odaklı ilerliyor.

Hava Kuvvetleri, OBSS programı için 2021'de GA-ASI ve Kratos'a sözleşmeler vermiş ve 2023'te Kratos'u programdan çıkarmıştı. Program, savaş jetlerinin önünde uçarak hedefleme verileri ve diğer tehdit bilgilerini iletebilecek olağanüstü bir sensör paketine sahip insansız bir uçak geliştirmeyi amaçlıyor. XQ-67A'nın uzaktan pilotlu olacağı bildiriliyor.

Hava Kuvvetleri, ayrıca Kratos'un XQ-58A Valkyrie'si ile deneyler yapmış ve Boeing'in Avustralya için geliştirildikten sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne getirdiği MQ-28 Ghost Bat'i test etmeye de ilgi göstermişti.

Ayrı ayrı CCA programı kapsamında, Hava Kuvvetleri, füze kamyonu olarak hareket edebilecek, algılama istasyonu olarak görev yapabilecek, elektronik saldırı yapabilecek ve hatta düşman ateşini çekebilecek dron filosu hayal ediyor. Bu dronlar, hizmetin yaşlanan ve küçülen savaşçı filosunu dengelemek ve Çin'in sayısal üstünlüklerine karşı koymak için "uygun maliyetli kitle" sağlayacak.

Wings Academy Amerika Pilotluk Eğitimi

İlk Yorumu Yapan Sen Ol

Habere Yorum Yap

Lütfen bilgileri eksiksiz doldurunuz. * *

Benzer Habeler & Yazılar