- SİVİL UÇAKLAR
- 9 ay önce
Havacılık endüstrisinde kritik bir rol oynayan pitot tübü, uçağın hızını ölçmek için kullanılan özel bir cihazdır. İlk olarak Fransız mühendis Henri Pitot tarafından 18. yüzyılda keşfedilmiş, bu tübün temel amaçı hava aracının gerçek hızının yani hava ile arasındaki hızın, atmosferik basınçla farkının tespiti için kullanılmasıdır. Statik ve dinamik basınçlar arasındaki farkı ölçerek bunu havacılıkta 'true airspeed' ya da gerçek hava hızı olarak ifade eder.
Pitot tübü, uçaklarda genellikle dış fuselaj kısmında ön cephede bulunur. Bu konum, tübün hava akımını direkt olarak alması için özellikle tercih edilir. Uçak ne kadar yüksek bir hızla hareket ederse, tübün içerisine o kadar fazla hava girer ve bu da dinamik basıncın artmasına yol açar. Cihazın içerisinde bulunan bir diyafram bu basıncı algılayarak uçaktaki aletlere hız bilgisini aktarır.
Uçuştaki en korkulan senaryolardan biri pitot tübünün tıkanmasıdır. Çünkü bu durum, uçağın hızının yanlış ölçülmesine sebep olabilir. Eğer pitot tübü tıkanırsa, diyaframın algılayacağı dinamik basınç değişmez ve bu durum piyano tübünün verdiği hız okumalarını yanıltıcı hale getirebilir. Sonuç olarak pilotlar yanlış hız bilgileriyle karar vermek durumunda kalır ki bu da ciddi güvenlik riskleri oluşturabilir.
Pitot tübünün fonksiyonelliğini korumak ve tıkanma ihtimalini azaltmak için önemlidir. Bakım sırasında pitot tübü temizlenir ve herhangi bir engelleyici madde varsa çıkarılır. Ayrıca, buzlanmayı önlemek için anti-icing sistemleri bulunur ve bu sistemlerin düzgün çalışıp çalışmadığı süklıkla test edilmelidir. Uçak bakım ekipleri, yüzey koruma için pitot tübünün düzenli olarak muayene edilmesini sağlar ve uçuş güvenliği için kritik olan bu bileşenin her zaman en iyi durumda olduğundan emin olunur.
Pitot tübü, bir uçağın gerçek hava hızını ölçmek için kullanılan bir araçtır. Statik ve dinamik basınçlar arasındaki farkı ölçerek pilotlara hız bilgisi verir.
Pitot tübü tıkandığında hava hızı cihazının okumaları yanıltıcı olabilir ve bu, uçuş sırasında ciddi güvenlik riskleri oluşturabilir.
Pitot tübünün bakımı düzenli olarak yapılmalı ve her uçuştan önce kontrol edilmelidir. Ayrıca anti-icing sistemlerinin de süklıkla test edilmesi gerekmektedir.