- EĞİTİM
- 11 ay önce
Havayolu Pilotu Nasıl Olunur?Dünyaya açılmak ve özgürlüğü tatmak isteyen gençlerin en büyük hayallerinden biri havayolu pilotluğu oluyor fakat ülkemizde her ne kadar global havayollarına sahip olsak da halkın geneline baktığımızda havacılık kültürü çok gelişmiş değil. Bir çok kez uçakla yolculuk yapsak da havayolu pilotları nerede eğitiliyor ve havayolu pilotu nasıl olunuyor çok bilgi sahibi değiliz. Bu nedenle bu yazımızda havayolu pilotu nasıl olunur, havayolu pilotu olmak için nerelerden eğitim alınır ve en hızlı havayolu pilotu nasıl olunur sizlere bunları anlatacağız.
Havayolu pilotluk eğitimleri uçuş eğitimi veren ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş uçuş okullarında verilir. Bir havayolunun pilot yetiştirme yani Cadet programına da kayıt olsanız da, üniversite öğrencisi de olsanız uçuş eğitimleriniz o şirketin ya da üniversitenin anlaşmalı uçuş okulunda verilmektedir fakat üçünde de farklı seçenekler mevcut. Şimdi gelin havayolu pilotu yetiştirme programları neler birlikte bakalım ve Pilotluk ile ilgili aklınızdaki tüm sorulara cevap verelim.
"Pilot" kelimesi, yolcu, kargo veya kişisel uçakları güvenli bir şekilde uçuran kişiye verilen mesleki bir unvandır. Uçuş genellikle iki pilot tarafından yönetilir. Birincisi komuta pilotu olan kaptandır ve uçuş sistemlerini çalıştırırken, diğeri ise ikinci pilottur ve hava trafik kontrolörüyle iletişimi sağlar. Uzun mesafeli uçuşlar gibi bazı durumlarda, uçakta üç ya da dört pilot bulunabilir.
-Rota, hava durumu, yolcular ve uçak hakkındaki tüm bilgilerin mevcudiyetinden emin olmak.
-Uçuş için irtifayı, izlenecek rotayı ve gerekli yakıt miktarını detaylandıran bir uçuş planı oluşturmak.
-Yakıt seviyesinin ekonomiyle güvenliği dengelemesini sağlamak.
-Tüm güvenlik sistemlerinin düzgün çalıştığından emin olmak.
-Kabin ekibini uçuştan önce bilgilendirmek ve uçuş boyunca düzenli olarak iletişim kurmak.
-Uçuş öncesi navigasyon ve işletim sistemlerinin kontrollerini gerçekleştirmek.
-Kalkış öncesi, uçuş ve iniş sırasında hava trafik kontrolörü ile iletişim kurmak.
-Kalkış ve iniş sırasında gürültü yönetmeliklerine uyulduğundan emin olmak.
-Uçağın teknik performansı ve konumu, hava koşulları ve hava trafiği hakkında düzenli kontroller yapmak.
-Uçağın kayıt defterini güncel tutmak.
-Seyahat sonunda uçuşla ilgili sorunları belirten rapor yazmak.
Pilotlar, uçuş güvenliği ve yolcu konforu için bu görevleri yerine getirirler ve sıkı bir eğitim ve sertifikasyon sürecinden geçerler.
Ülkemizde Türk Hava Yolları (THY) ve SunExpress gibi havayolları her ne kadar dışarıdan pilot alımı yapsalar da zaman zaman kendi pilot yetiştirme kurslarını açabiliyor. THY ve SunExpress pilot yetiştirme kurslarına başvuru yapmak, seçildikten sonra eğitim almak tamamiyle ücretsiz. Hatta öğrenci pilotken maaş da alabiliyorsunuz fakat dışarıdan alsanız 70-80 Bin Euro civarında mal olacak havayolu pilotluk eğitimleri için 2 katı kadar borçlanmanız söz konusu. Eğitim sonrasında testleri geçtiğiniz takdirde iş garantiniz bulunuyor fakat 10 yıllık sözleşmeler sizi şirkete bağlı bırakıyor.Maaşınızı ve kesintileri kendisi belirleyen havayolu şirketinden ancak yüksek meblağlarda tazminat ödeyerek ayrılabiliyorsunuz. Türk Lirası ile maaş alıp maaşından Euro kesinti yapılması da genellikle karşılaşılan bir durum bu nedenle eğitim alabilecek kadar bütçesi bulunanlar bu eğitimi tercih etmiyor. Eğitim sisteminin entegre olmasından dolayı riskler de mevcut bu kısmı linke tıklayarak başka bir yazımızda okuyabilirsiniz.
4 Yıllık Üniversite Mezuniyeti
İyi Derece’de İngilizce bilmek.Havayolları basvuru asamasında sizden IELTS YDS gibi sınavlardan geçerlilik belgeleri isteyebilirler
Uçuşa Engel Sağlık Sorunu Bulunmamak
Çalışmıyor Olmak
Pilotaj Eğitimi için hiçbir bütçesi bulunmayanlar için düşünülebilir
Üniversite sınavlarına hazırlanıyor ve ilk 10.000’e gireceğinizi düşünüyorsanız, üniversitelerde ücretsiz olarak pilotaj eğitimi almak sizin için karlı ve kariyeriniz odaklı güzel bir seçenek olabilir fakat burslu kontenjandan giremediğiniz üniversitelere uçuş okullarından daha fazla para ödeyip, 4 yıl boyunca beklediğiniz için fazla zaman kaybı yaşayabilirsiniz çünkü üniversitelerden alacağınız 4 Yıllık Pilotaj Bölümü diploması sizi pilot yapmaz. Asıl sizi pilot yapan üniversitelerin anlaşmalı olduğu uçuş okullarından aldığınız Havayolu Nakliye Pilot Lisansı yani İngilizce kısaltması ile ATPL’dir. Bu nedenle havacılık sektöründe olan kişiler üniversitelerin ücretli pilotaj bölümlerinden ziyade farklı bölümlere gidip dışarıdan uçuş okullarına yazılarak havayolu pilotluk eğitimi alırlar ve ATPL sahibi pilot olarak havayollarına iş başvurusunda bulunurlar.
Üniversite Sınavı ile Pilotaj Bölümüne Yerleşmek
Uçuşa Engel Sağlık Sorunu Bulunmamak
Pilotaj Eğitimi için hiçbir bütçesi bulunmayanlar için ideal bir seçenektir
Pilotluk eğitimlerini detaylı bir şekilde araştıran, belirli bir bütçeye de sahip ve pilot olmaya karar verenlerin ilk durağı havayolu pilotluk eğitimi veren uçuş okulları oluyor. Ülkemizde bulunan uçuş okulları yıllardır Türk Sivil Havacılığına hizmet ediyor. 18 yaşını doldurmuş bireylerin katılabildiği havayolu pilotluk kurslarına dahil olan adaylar 1.5 yıl boyunca 700 saatten fazla teorik eğitim ve 220 saate yakın uçuş eğitimi alıyor ve Havayollarında çalışmalarını sağlayan lisans olan Havayolu Nakliye Pilot lisansına sahip oluyorlar. Bu lisans ile de havayollarının yayınlamış olduğu iş ilanlarına başvurup daha sonrasında testlerden geçtikten sonra o havayolunda işe başlayabiliyorlar. THY ve SunExpress gibi havayolu şirketleri kendi pilotlarını yetiştirse de geçtimiz dışarıdan yıl yüzlerce hatta toplamda 1000’e yakın pilot alımı yaptılar.
Uçuşa Engel Sağlık Sorunu Bulunmamak
Taksitli dahi olsa pilotaj eğitimi ücretlerini ödeyebilenler için en ideal seçenek bir uçuş okulundan pilotaj eğitimi almaktır.